Udland

- Den allerstørste nulevende fisk er gået i nettet. Måske er han snarere en hval

Mandag morgen blev mafialederen Matteo Messina Denaro anholdt i Palermo af specialstyrker.

Matteo Messina Denaro er ikke på fri fod længere. I Italien er der uendeligt stor jubel og lettelse.

Den allerstørste nulevende fisk er gået i nettet. Måske er han snarere en hval.

Den sidste store sicilianske mafiaboss, der har været eftersøgt i 30 år, er blevet arresteret i en gigantisk operation.

Ikke færre end 100 Carabinieri-betjente fra en specialenhed, der har med organiseret kriminalitet og terrorisme at gøre, fik omsider opsporet den forsvundne boss, som befandt sig på et privathospital i Palermo.

Dræbte dommere

Han var en del af den berygtede Corleone-klan og var blandt dem, der stod bag drabene på antimafiadommerne Falcone og Borsellino, der blev sprængt i luften på motorvejen ud for Palermos lufthavn i 1992.

Et vendepunkt i kampen mod mafiaen. Det største åbne sår i Italiens nyere historie.

En historisk forbrydelse, et uforglemmeligt og brutalt angreb mod staten, som alle italienske skolebørn stadig undervises i, og som er en del af alle italieneres bevidsthed.

Og en begivenhed, der fik myndighederne til at skrue op for bekæmpelsen af mafiaen.

Blod på sine hænder

Matteo Messina Denaro har så meget blod på hænderne, at der ikke kan holdes regnskab med det. Han er berygtet for at være en af de mest kyniske og voldelige af dem alle.

Ham, der opløste sønnen til en angrende mafioso (der samarbejdede med efterforskere) i syre efter en lang periode, hvor drengen, Giuseppe Di Matteo, havde været kidnappet af mafiaen. Denaro har også kvalt en gravid kvinde og stået bag bomber i Rom og andre byer i 90’erne.

Ligesom sine mafiaboss-allierede Totò Riina og Bernardo Provenzano blev Matteo Messina Denaro fanget i sin hjemegn. I Palermo og ikke i et fjernt land på et andet kontinent.

Mafiosoer har vist sig at have så loyalt og trofast et net omkring sig, at de kan leve lige midt i det meste oplagte område, hvor man kunne lede efter dem, og så alligevel have held til at have en tilværelse “under jorden”.

Omertà – tavshed – findes endnu.

Nu spørger man sig selv, hvem der til sidst angav ham. Og ikke mindst om han vil samarbejde med anklagerne og myndighederne og hjælpe antimafiadommerne med at trævle flere kriminelle netværk op og få flere navne på bordet.