Krigen i Ukraine

Tidligere leder i Wagner-gruppen er flygtet til Norge

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan Wagner-befalingsmanden flygtede fra Ukraine til Rusland, fordi hans underordnede blev henrettet.

En tidligere leder i lejehæren Wagner-gruppen, der kæmper side om side med den russiske hær i Ukraine, er flygtet til Norge. Det skriver VG.

Fredag oplyste Finnmark politidistrikt, at en mand var blevet anholdt i byen Pasvik for ulovligt at have krydset grænsen fra Rusland til Norge. Politiet ville hverken oplyse identitet eller statsborgerskab.

Men søndag bekræfter mandens advokat, Jens Bernhard Herstad, over for VG, at den anholdte er identisk med Andrei Medvedev – tidligere befalingsmand i den berygtede Wagner-gruppe.

Advokaten fortæller, at Medvedev har søgt om asyl i Norge, og at ansøgningen behandles på vanlig vis.

Flygtede med hunde i hælene

Det troværdige russiske netmedie gulagu.net skriver, at Andrei Medvedev flygtede over grænsen til Norge fra den russiske by Nikel i Murmansk-regionen.

Mediet tilføjer, at Medvedev flygtede med vagthunde i hælene, og mens grænsevagterne skød efter ham.

- Herefter henvendte han sig til de norske myndigheder og bad om beskyttelse og politisk asyl, skriver gulagu.net.

Den tidligere Wagner-leder blev efterfølgende ført til Oslo, skriver mediet.

Frygtede for sit liv

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan Andrei Medvedev flygtede fra fronten i Ukraine til Rusland, efter at en af de soldater, han havde under sin kommando, var blevet henrettet med en forhammer for at desertere.

Medvedev fortalte i december til mediet The Insider, at han kendte til mindst ti lignende tilfælde, hvor desertører var blevet henrettet.

Til mediet Ukraine Today fortalte han, at han frygtede for sit liv efter selv at være deserteret.

Tegnede "livsforsikring"

Medvedev offentliggjorde efter flugten fra Ukraine en personlig appel til den russiske præsident, Vladimir Putin, om beskyttelse og bad om, at han ikke ville blive overdraget til Wagner-gruppen.

I interviewet med The Insider fortalte Medvedev, at han ydermere havde forsøgt at gardere sig mod Wagner-gruppens hævn ved at tegne en ”livsforsikring” i form af kompromitterende videooptagelser af to henrettelser, der automatisk ville blive offentliggjort på nettet, hvis han skulle ”forsvinde”.

Nu er den tidligere Wagner-leder så tilsyneladende i sikkerhed i Norge, hvor han efter omstændighederne har det fint, oplyser hans advokat ifølge VG.