Levering af tyske kampvogne til Ukraine kan tage et ĂĄr, advarer producent

Ukraine har længe efterspurgt offensive forstærkninger i form af kampvogne fra Vesten, men det kræver tid, siger våbenproducent.

Tyskland har et stort arsenal af slagkraftige kampvogne.

Men selvom forbundsregeringen skulle beslutte sig for at sende dem til Ukraine, kan det have lange udsigter at få gjort dem klar til kamp for den ukrainske hær.

Det siger Armin Papperger, der er chef for vĂĄbenproducenten Rheinmetall, til det tyske medie Bild.

- De skal først skilles helt ad og genopbygges derefter. Det betyder, at selv hvis beslutningen i morgen bliver truffet om, at vi kan sende vores Leopard-kampvogne til Ukraine, vil leveringen kunne trække ud helt indtil næste år, siger Armin Papperger.

Tidskrævende og dyrt

Rheinmetall ligger inde med cirka 100 brugte, men potentielt operative kampvogne, som i princippet kunne skibes videre til Ukraine. Men det kræver enten en opgradering eller konvertering til brug for krig i en frontzone først.

Og det er en tidskrævende og bekostelig affære, påpeger Armin Papperger.

- Vi har stadig 22 Leopard 2-køretøjer, som vi kunne klargøre til brug og levere til Ukraine. Vi har samtidig omkring 88 kampvogne fra Leopard 1-generationen. Men vi kan ikke reparere de kampvogne uden en ordre, da omkostningerne løber op i flere hundrede millioner euro. Det kan Rheinmetall ikke finansiere på forhånd, lyder det.

Ifølge Armin Papperger vil det kræve syv-otte måneder at gøre de omkring 100 Leopard-kampvogne klar til at blive indlemmet i den ukrainske hær.

Tyskland tilbageholdende

Tysklands rolle i spillet om militær forstærkning til Ukraine i form af de efterspurgte kampvogne har været præget af politisk linedans.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har mødt kritik både ude og hjemme, fordi hans regering har været tilbageholdende, da man som allieret ønsker at undgå en direkte konfrontation mellem NATO og Rusland.

Samtidig sidder Tyskland suverænt på eksportlicensen til Leopard-kampvogne. Det betyder, at selv lande, som allerede har købt kampvogne produceret i Tyskland ikke bare kan agere efter egen agenda.

Polen har tilbudt at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Det sagde den polske præsident, Andrzej Duda, onsdag.

En talsmand for det tyske ministerium for økonomiske anliggender og klimaindsats har tidligere sagt til CNN, at Tyskland ønsker, det skal være "en international koalition".

Storbritannien pĂĄvirker

Den tyske holdning kan dog blive påvirket af Storbritanniens beslutning lørdag om at forstærke den ukrainske offensiv med levering af Challenger 2-kampvogne, ligesom Frankrig og USA har bebudet at ville levere offensiv ildkraft til Ukraine.

Ifølge Kristian Lindhardt, der er militæranalytiker ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, er kampvognene det seneste af flere tabuer, der er ved at blive brudt.

- For et år siden ville jeg sige, at det var utænkeligt, at vi sendte de tunge, pansrede køretøjer til Ukraine. Men sådan har det været med meget i den her krig – fra Patriot- til Himars-missiler, som nu er en del af den. Så det ville ikke overraske mig, sagde han lørdag til TV 2.

Også Danmark overvejer i disse dage, om støtten til Ukraine skal intensiveres. Det kommer dog ikke til at ske i form af kampvogne, men derimod med 19 splinternye artillerisystemer af typen Ceasar haubits.