Udland

Prins Harry har udeladt de dybeste hemmeligheder

Prins Harry hævder at have gemt oplysninger, som "på absolut ingen måde" kunne medtages i hans bestseller.

Frygten for aldrig at blive tilgivet var nok til, at prins Harry ikke løftede sløret for kongehusets dybeste hemmeligheder.

Det siger den 38-årige søn af Storbritanniens kong Charles ifølge Daily Telegraph.

- Jeg vil bare ikke have, at verden skal vide det, siger prins Harry naturligvis uden at gå i detaljer.

Detaljer har det ellers ikke skortet på hos det eksilerede eks-medlem af det britiske kongehus.

Dels medvirker han og hustruen Meghan Markle i en seks afsnit lang Netflix-dokumentar, dels har hertugen af Sussex selv åbenbaret sit livs små og halvstore hemmeligheder i den nyligt udgivne biografi 'Spare' (på dansk 'Reserven').

Prins Harry siger til avisen, at der var oplysninger, han afslørede for sin spøgelsesforfatter JP Moehringer "til baggrund", men som "på absolut ingen måde" kunne medtages i bogen.

- Men der er nogle ting, der er sket, især mellem mig og min bror, og til en vis grad mellem mig og min far, som jeg bare ikke ønsker, at verden skal vide. For jeg tror ikke, de nogensinde ville tilgive mig, siger Harry.

Agassis biograf

Forfatteren JP Moehringer er ellers dygtig til at fremelske et privatlivs mest ømfindtlige og mørkelagte diskretion.

Det gjorde han eksempelvis i den tidligere tennisspiller André Agassis 'Open', hvor et betændt forhold til en despotisk og humørsyg far blev eksponeret uden nåde.

Prins Harrys biografi, der breder sig over 416 sider i den engelske udgave og allerede er solgt i et millionoplag i mange lande, rummer dog masser af guf for de nyfigne.

Bogen skitserer en lang række klager over den kongelige familie, såvel som uløste traumer over hans mor, prinsesse Dianas, død, hans kampe med mental sundhed, det isolerede liv, han førte, før han mødte Meghan, og sammenbruddet af forholdet til flere familiemedlemmer.

Der er også fortællingen om, hvordan kronprins William overfaldt Harry i hans hus i London i 2019, hvordan Harry mistede sin mødom til en ældre kvinde ude bag en travl pub, og hvor mange mennesker prins Harry slog ihjel som soldat i Afghanistan.

- Det kunne være blevet til to bøger, lad os sige det sådan, siger Harry selv og henviser til, at det originale manuskript, forlaget fik i hænderne, rakte til 800 sider.

Burde være republikaner

De britiske anmeldere har taget imod 'Spare' med et vist forbehold.

The Telegraphs anmelder Anita Singh skriver:

- Bogen er ikke den rasende klynkefest, man kunne forvente efter at have set Harrys seneste runde af tv-interviews eller 'Harry & Meghan'-dokumentaren på Netflix.

Hos The Guardian skriver anmelder Charlotte Higgins, at bogen skiftevis er "frustrerende" og "underligt overbevisende" samt "absurd", men også at den fremkalder "medfølelse" for en mand, der inderligt afskyr monarkiet.

- Den logiske konsekvens af det standpunkt, han nu indtager, ville være en personlig republikanisme, men det er selvsagt ikke den vej, han går.

Prins Harry og Meghan Markle trak sig som fremtrædende medlemmer af kongefamilien i foråret 2020 og flyttede fra Storbritannien til Los Angeles i USA.

I forbindelse med bogudgivelsen har prins Harry ydermere givet et interview til ITV.

I et klip fra interviewet siger prins Harry, at han ønsker at få sin far og bror tilbage, være en del af en familie og ikke en institution.