Analytiker efter løfte om kampvogne til Ukraine: Tyder på plan om meget stor offensiv

Kampvognene egner sig bedst i åbent terræn, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

I en samtale med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj har den britiske premierminister Rishi Sunak bekræftet leveringen af de topmoderne Challenger 2-kampvogne til Ukraine i krigen mod Rusland.

Dermed er der åbnet for en ny, offensiv strategi i donationerne til Ukraine, siger Jens Wenzel Kristoffersen, militæranalytiker på Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Man kan godt sige, det er et nybrud i forhold til de tidligere donationer. Skiftet består i, at kampvognene er offensive våben, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

Også Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, mener, leverancen af kampvogne er en vigtig udvikling i krigen.

- Det er et ret markant skridt, der er blevet taget. Det er er noget Ukraine har bedt om et halvt år, siger Anders Puck Nielsen.

I næsten et år har de vestlige lande ellers fastholdt, at man ikke ville sende noget af det mest avancerede våbenteknologi til fronten i Ukraine.

- Det tyder på, at nu er man ved at udruste Ukraine til en meget stor offensiv, siger Anders Puck Nielsen.

Foreslår koordineret indsats

I en artikel i det udenrigspolitiske magasin Ræson for kort tid siden foreslog Jens Wenzel Kristoffersen, at de vestlige lande koordinerer deres donationer.

- Det er en ny chance for de vestlige lande til at overveje, om ikke de vestlige lande, der benytter de samme våbensystemer, nu skal gå samme om at donere det virkeligt tunge grej – som for eksempel Leopard 2-kampvogne eller sågar F16-fly, skrev Jens Wenzel Kristoffersen.

- Det åbner også op for nye måder at donere grej på, hvor man går sammen i donationspuljer – som samtidig indeholder hele pakken af udstyr, træning, vedligeholdelse, reservedele med mere – i endnu højere grad, end tilfældet er i dag, skrev han.

Det blev til at begynde med ikke en koordineret donation af kampvogne, men nu får ukrainerne altså først britiske kampvogne.

Jens Wenzel Kristoffersen betegner den britiske Challenger 2-kampvogn som den anden- eller tredjebedste moderne kampvogn med den tyske Leopard 2-kampvogn som den klart bedste.

Bedst i åbent terræn

Han siger også, at kampvogne egner sig bedst til at blive brugt på de store arealer på slagmarken.

- De egner sig bedst til åbent terræn. Udover stepperne i en fart og så søge mål og skyde mod dem, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

Der er specielt et sted, hvor kampvognene vil være effektive for den ukrainske hær, mener han.

- De ville især være brugbare i Donetsk, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

Men effekten af kampvognene bliver større, hvis man bruger andre midler også.

- Hvis man supplerer kampvognene med brug af kamphelikoptere er der støtte fra luften, siger han.

Anders Puck Nielsen siger, at kampvognene også skal have støtte fra pansrede køretøjer - og han mener også, Ukraine har brug for yderligere støtte fra luften til generobringen af land.

- Man kunne måske pege på, der stadig mangler sådan noget som kampfly, det er noget, som jeg vil holde øje med de kommende måneder, siger Anders Puck Nielsen.