Udland

Svenske politikere raser efter hængt Erdoğan-dukke: - Det er ekstremt alvorligt

Forholdet mellem Sverige og Tyrkiet var i forvejen anspændt. Nu rammer endnu et benspænd.

Der udspiller sig lige nu et sikkerhedspolitisk drama i Sverige, og omdrejningspunktet for konflikten er en dukke af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan.

Torsdag hængte bagmænd nemlig dukken op i fødderne foran Stockholms rådhus.

Dukken har ifølge svenske medier fået Tyrkiet til at indkalde Sveriges ambassadør til møde i Ankara, og samtidig har tyrkerne aflyst et besøg fra den svenske parlamentsformand, Andreas Norlén.

Det skriver blandt andre SVT og Aftonbladet.

Statsminister fordømmer handling

Norlén selv forstår godt, at Tyrkiet reagerer på dukkeophængningen, og Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, kalder handlingen ”utrolig grov”.

- I et land, der to gange har mistet ledende politikere til mord, gennemføres en form for falsk henrettelse af en udenlandsk demokratisk valgt leder. Det er ekstremt alvorligt, siger han til TV 4 ifølge Expressen.

Kristersson tilføjer, at der er risiko for, at dukkeophængningen kan koste Sverige dets NATO-ansøgning.

- Det er tænkt, vil jeg mene, som sabotage mod den svenske NATO-ansøgning. Det er farligt for svensk sikkerhed, siger han.

Også udenrigsminister Tobias Billström tager kraftig afstand fra aktionen og understreger, at forholdet til Tyrkiet er meget vigtigt for Sverige.

NATO-konflikt

Kontroversen kommer i en tid, hvor forholdet mellem Sverige og Tyrkiet er særligt porøst.

Sveriges NATO-ansøgning skal nemlig ratificeres af samtlige lande i militæralliancen, og her har Tyrkiet gjort stor modstand.

Tyrkerne har længe beskyldt Sverige for at huse militante personer med tilknytning til det kurdiske arbejderparti, PKK, som den tyrkiske stat er i en væbnet konflikt med.

Sverige har dog understreget over for Tyrkiet, at det er op til de svenske domstole at afgøre, om personer kan udleveres fra Sverige.

Sammenligner med Mussolinis død

Torsdagens dukkeepisode taler lige ned i konflikten, da gruppen kaldet Rojava-komiteerne har taget ansvaret for handlingen.

Rojava-komiteerne kalder sig ”et netværk for solidaritet og udveksling med den revolutionære bevægelse i hele Kurdistan”. Tyrkiske medier kalder dem PKK-tilhængere.

På Twitter deler gruppen en video af den hængte Erdogan-dukke og skriver, at hængningen af Erdogan er en reference til dengang, liget af den italienske diktator Benito Mussolini blev hængt til offentlige skue i Milano.

- Historien viser, hvordan diktatorer ofte ender, lyder opslagsteksten blandt andet.

Det fortsætter:

- Vi siger nej til NATO! Ingen alliance med fascister!

Præsident Erdoğan har endnu ikke selv udtalt sig om den hængte dukke, men hans advokat skriver på Twitter, at handlingerne i Stockholm ”menes at være organiseret af terrororganisationen PKK”.

Chefanklageren åbner nu en efterforskning mod ”de involverede i provokationen i Stockholm”, skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Agency.