Rusland laver kovending – og omtaler for første gang Wagner-gruppen ved navn
Der kan ifølge en militæranalytiker være flere årsager til, at forsvarsministeriet nu anerkender Wagner-gruppen på en anden måde end tidligere.
De seneste dage har der været åbenlyse uenigheder mellem det russiske forsvarsministerium og de russiske lejesoldater i Wagner-gruppen.
Uenighederne startede, da Ruslands forsvarsministerium onsdag hævdede, at regulære russiske styrker opererede i og omkring byen Soledar i det østlige Ukraine.
Soledar er – sammen med den nærliggende by Bakhmut – i disse dage centrum for de mest intense kampe i krigen i Ukraine, og mens Rusland hævder at have indtaget Soledar, benægter Ukraine, at byen er faldet.
Der var bare et problem i forsvarsministeriets udmelding: De nævnte ikke Wagner-gruppen.
Det fik gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, til at kalde påstanden for "falske oplysninger", da ”Soledar udelukkende blev taget af Wagner PMC-enheder".
Og fredag har det russiske forsvarsministerium så lavet en kovending.
På Telegram skriver forsvarsministeriet, at "erobringen af byen Soledar blev udført af en heterogen gruppe af russiske tropper".
- Med hensyn til det direkte angreb på byblokkene i Soledar, som er besat af Ukraines væbnede styrker, blev denne kampmission med succes løst af de modige og uselviske handlinger fra de frivillige fra Wagner-angrebsgrupperne, står der i udtalelsen.
Kamp for anerkendelse
Det er første gang, at det russiske forsvarsministerium tager ordet "Wagner" i deres mund og anerkender, at firmaet overhovedet eksisterer.
Det fortæller Anders Puck Nielsen, som er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.
Noget af det, man skal have in mente, er, at private militærfirmaer faktisk er forbudt i Rusland, og derfor omtaler forsvarsministeriet ellers aldrig Wagner-gruppen ved navn.
- Men der er en kamp mellem, at Wagner-gruppen vil have anerkendelse for det, de har gjort og forsvarsministeriet, som helst ikke vil anerkende, at de eksisterer. Og som i hvert fald slet ikke ønsker at give dem hele æren for at have leveret det, man måske kan kalde den første russiske sejr i flere måneder, siger Anders Puck Nielsen.
Han peger på, at noget af det interessante ved situationen er, at Wagner-gruppen på sin vis er en konkurrent til det russiske militær, selvom begge parter er indsat i Ukraine og udefra ser ud til at kæmpe for den samme sag.
- Wagner-gruppen er et privat firma, der tjener penge på at løse opgaver. Det giver politisk indflydelse til Jevgenij Prigosjin, som ejer Wagnergruppen. På den måde har han en klar interesse i at vise, hvor meget de kan, og hvor gode de er, så de kan få flere opgaver og mere indflydelse, fortæller militæranalytikeren.
Samtidig har Prigosjin før markeret sig som en stærk kritiker af militæret.
Han har blandt andet kritiseret den russiske forsvarsminister og en række generaler for "uduelighed".
- Så der er et anspændt forhold mellem Wagner-gruppen og forsvaret, konkluderer Anders Puck Nielsen.
- De må være presset
Han betegner det som en anerkendelse af Wagner-gruppen, at forsvarsministeriet nu omtaler dem ved navn.
Førhen har de været omtalt som eksempelvis "frivillige patrioter".
- På en eller anden måde er det lykkedes Wagner-gruppen at tvinge forsvarsministeriet og forsvarsministeren til at give dem et skulderklap, siger Anders Puck Nielsen.
Han beskriver den måde, det russiske system fungerer på som "en konstant kamp", hvor Putin er god til at have konkurrerende organisationer i sit system, som holder hinanden i skak.
- Og det er det her faktisk et meget godt eksempel på. For Putin passer det meget godt at have Wagner-gruppen som konkurrent til forsvarsministeriet, for så har han i virkeligheden lidt styr på begge parter.
Hvorfor omtaler forsvarsministeriet Wagnergruppen nu? Er de presset?
- Ja, det må de jo være. Det er formentlig også, fordi det i vid udstrækning er Wagner-gruppen, som er lykkedes med det her (at indtage Soledar, red.), og forsvarsministeriet har så ikke kunnet undslå sig det mere, siger Anders Puck Nielsen.
Men der er også andre interesser i spil.
Ifølge militæranalytikeren ejer den russiske forsvarsminister efter sigende sit eget private militærfirma, Patriot, som også er indsat i Ukraine, og som derfor er en konkurrent til Wagner-gruppen.
- Det hele er vævet sammen på alle mulige måder, og der er alle mulige egeninteresser om adgang til ressourcer og penge men også at promovere sig selv og skaffe politisk indflydelse.
Putin kan have bedt dem lægge låg på
At det russiske forsvarsministerium og Wagner-gruppen de seneste dage har udstillet interne uenigheder, er ikke nyt.
Dem har der nemlig været masser af.
Anders Puck Nielsen fortæller, at Wagner-gruppens leder har en blog på Telegram, hvor han før har kritiseret forsvarschefen og forsvarsministeren personligt "i meget skarpe vendinger".
I det hele taget har de et "utroligt dårligt forhold til hinanden".
Anders Puck Nielsen vil ikke udelukke, at det, at forsvarsministeriet nu går ud og omtaler Wagner-gruppen ved navn, kan skyldes, at præsident Putin har bedt parterne om at få lagt låg på uenighederne om situationen i Soledar.
- Men som udgangspunkt har han det helt fint med, at der er konkurrence mellem forsvarsministeren og chefen for Wagner-gruppen. Det er i virkeligheden ønskværdigt.