Krigen i Ukraine

Putin raser mod minister på russisk tv: - Spiller du klovn?

Ifølge amerikansk tænketank er episoden et udtryk for forsøget på at fremstille Putin som en leder, der har styr på krigen.

På nationalt tv fik en minister i den russiske regering chefens vrede at føle.

Vladimir Putin skosede offentligt Denis Manturov, der er vicepremierminister, for at arbejde for langsomt på at sikre kontrakter til at bygge og lease fly.

Det skriver The Guardian på baggrund af en transskribering udgivet af Kreml.

- Spiller du klovn? Hvornår bliver kontrakterne skrevet under?, skulle den russiske præsident eksempelvis have spurgt sin minister.

Videokonference

Ifølge The Guardian kom udfaldet under en live videokonference mellem flere myndigheder onsdag.

Denis Manturov, der også er handels- og industriminister i Putins regering og menes at stå på god fod med Putin, forsøgte at retfærdiggøre forsinkelserne, men blev sat grundigt på plads af præsidenten.

- For lang tid. Det tager alt for lang tid. Jeg beder dig om at få det her gjort færdigt, lød det fra Ruslands præsident.

Ved begyndelsen af videokonferencen kan man høre Manturov love, at han vil skaffe et beløb svarende til 17,78 milliarder kroner til det statslige russiske flyselskab Aeroflot til at lease civile og militære fly fra 2023 til 2025.

Det var det løfte, der fik Putin til at gå amok og kalde Manturov en klovn og kritikken af ministeren fortsatte ubønhørligt.

- Nej, lad være med at prøve at gøre dit bedste. Gør det i løbet af en måned. Forstår du ikke, hvilken situation vi er i? Det skal gøres i løbet af en måned ikke senere, sagde Vladimir Putin.

Syndebuk

Men efter videokonferencen understregede Dmitry Peskov, en talsmand for styret i Kreml, overfor det russiske nyhedsbureau Tass, at Vladimir Putin på ingen måde er utilfreds med Denis Manturov.

- Det her er udtryk for et helt normalt workflow, sagde Dmitry Peskov.

Men ifølge en opdatering fra den amerikanske tænketank Study of War er episoden et led i forsøget på at fremstille Vladimir Putin i rollen som en leder, der har styr på krigen.

- Putin søger efter alt at dømme syndebukke for det russiske forsvarsindustris kamp for at forholde sig til manglen på udstyr og teknologi, hedder det i opdateringen.