Han overvåger kinesiske jagerfly over Taiwan: - Vores regering har løjet for os

Robin Hsu er tidligere radiooperatør i Taiwans kystvagt, og han har sat sig for at dokumentere truslen fra Kina.

Sandstrande med granitfarvede klipper, palmer og hvide bølger på mørkeblåt hav. Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, at sydspidsen af Taiwan var et af de fredeligste steder på jorden. Men sådan er det ikke.

Vores regering har løjet for os. De sagde, at det var fredeligt mellem Kina og os

Robin Hsu, tidligere radiooperatør

I skyerne over det rolige surferparadis findes en af frontlinjerne i stormagtskonflikten om Taiwan. Her flyver kinesiske jagerfly næsten dagligt bekymrende tæt på Taiwans luftrum, og hver eneste gang reagerer Taiwans militær ved at sende fly på vingerne for at afvise.

Oppe i bjergene, hvorfra man kan se det sted, hvor Taiwanstrædet glider sammen med Stillehavet, sidder Robin Hsu i sin Range Rover med antennerne ude. Bogstaveligt talt. Han har bygget sit eget radiosystem til at overvåge og dokumentere den kinesiske hærs aktivitet i området, fordi han ikke mener, at Taiwans regering er åbne nok om situationen.

- Vores regering har løjet for os. De sagde, at det var fredeligt mellem Kina og os. Men hvis det er rigtigt, hvorfor chikanerer Kinas hær os så hele tiden? Offentligheden bør være opmærksomme på situationen, siger han med et næsten tandløst smil.

Har gjort sin bil til overvågningscentral

50-årige Robin Hsu er tidligere radiooperatør i Taiwans kystvagt, og han besluttede for et par år siden at tage sagen i egen hånd. Hans bil er udstyret med to store antenner på taget, og der er monteret et lille computerbord på passagersædet. I bagagerummet er der et wi-fi-hotspot og andet radiokommunikationsudstyr.

Han bruger det meste af sin tid og sine penge på at holde øje med flytrafikken omkring Taiwan, og han fanger alle samtaler på de åbne frekvenser i Taiwans Air Defense Identification Zone, ADIZ, hvor fly skal give sig til kende af hensyn til den nationale sikkerhed.

Han deler alle informationerne i en Facebook-gruppe med over 7000 medlemmer. Siden er Taiwans forsvarsministerium begyndt at offentliggøre information om Kinas voksende militæraktivitet i området, og det tager Robin Hsu gerne en del af æren for.

- De bliver jo nødt til at være mere åbne, når jeg deler alle de informationer, og folk kan se, hvor alvorligt det er, siger han.

57 jagerfly og fire skibe mod Taiwan

Det er ikke bare Taiwans militær, der forsøger at skræmme kinesiske jagerfly væk. Der er også amerikanske fly på øvelse i området, og dem forsøger Kinas militær at skræmme væk. Robin Hsu afspiller en lydoptagelse fra dagen før:

- Det er Kinas luftvåben på vagt. I er på vej ind i kinesisk luftrum. Forsvind øjeblikkeligt eller I vil blive forhindret, lyder det på gebrokkent engelsk.

Tidligere på ugen sendte Kinas militær, Folkets Befrielseshær, 57 jagerfly og fire skibe mod Taiwan på et døgn. Den slags chikane er blevet hverdag i Taiwan, og der er ikke meget, Taiwans militær kan stille op, mener Robin Hsu.

- Folkets Befrielseshær er som en flue, der sværmer rundt om et måltid, mens man spiser. Hvis man slår den ihjel, risikerer man at ødelægge måltidet. Det eneste, man kan gøre, er at vifte og jage den væk.

Det bekymrer Robin Hsu, fordi Kinas hær er mange gange større end Taiwans, og de mange militærøvelser og efterfølgende reaktioner tærer på kræfterne.

Kina truer med invasion

Kina er blevet langt mere truende i det seneste år. Særligt efter at den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi besøgte Taiwan i efteråret. Det blev af Kinas regering set som en krænkelse af den såkaldte Et-Kina-politik, som betyder, at USA og de fleste andre lande i verden, har diplomatiske forbindelser med Beijing og ikke med Taiwan.

Kinas regering opfatter Taiwan som en løsrevet kinesisk provins, der hurtigst muligt skal indlemmes til fastlandet. Kinas leder, Xi Jinping, har flere gange sagt, at man ønsker en fredelig løsning, men at man ikke vil tøve med en militær invasion, hvis det bliver nødvendigt.

Hver gang en delegation af vestlige politikere besøger Taiwan, reagerer Kina med militærøvelser omkring Taiwan. Det skyldes ifølge det kinesiske udenrigsministerium, at man ønsker at bekæmpe hang til separatisme og fremmede kræfter i Taiwan.

Det betyder kort sagt, at Kinas regering frygter, at Taiwan med opbakning fra USA og andre vestlige demokratier kan finde på at erklære sig selvstændigt. Det vil ifølge den kinesiske regering udløse en militær invasion fra Kina.

USA’s præsident, Joe Biden, har flere gange sagt, at USA vil hjælpe Taiwan militært, og det er årsagen til, at konflikten omkring Taiwan bliver anset som et af de farligste steder i verden.