Derfor fanger hængt dukke Kristerssons regering i en kattepine
TV 2's korrespondent Jesper Zølck siger, at den nuværende svenske regering har et bedre forhold til Erdogan end den tidligere regering.
Der er blevet føjet endnu et kapitel til føljetonen om den tyrkiske modstand mod at optage Sverige i forsvarsalliancen NATO. Det sker efter at en dukke af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, torsdag blev hængt op i fødderne foran rådhuset i Stockholm.
Tyrkiet har omgående reageret ved at indkalde den svenske ambassadør i Ankara til et møde, men ifølge TV 2s korrespondent Jesper Zølck er den svenske regering fanget i en rævesaks, hvor den ikke kan gøre ret meget.
- Regeringen er fanget i en kattepine, fordi der ikke er så meget, den kan stille op udover at tage afstand fra handlingen, siger Jesper Zølck.
Frygter for medlemskab af NATO
Den svenske statsminister, Ulf Kristersson, frygter, at handlingen kan koste Sverige medlemskabet af NATO.
- Det er tænkt, vil jeg mene, som sabotage mod den svenske NATO-ansøgning. Det er farligt for svensk sikkerhed, siger Ulf Kristersson ifølge Expressen.
En gruppe, der kalder sig Rojava-komiteerne, har taget ansvaret for hængningen af dukken. Gruppen betegner sig selv som ”et netværk for solidaritet og udveksling med den revolutionære bevægelse i hele Kurdistan”.
- Det er jo spørgsmålet, om handlingen overhovedet er ulovlig. Og i Sverige er der jo udbredt forventning om, at folk har deres ytringsfrihed, siger Jesper Zølck.
Men den forventning støder sammen med en tyrkisk opfattelse af, at Sverige huser militante personer med tilknytning til det kurdiske arbejderparti PKK, som den tyrkiske stat er i væbnet konflikt med.
Bussemand
Heller ikke her kan den svenske regering stille ret meget op.
- Det er jo ikke den svenske regering men domstolene, der afgør, om de skal udleveres til Tyrkiet, siger Jesper Zølck.
I Sverige er der ifølge Jesper Zølck en udbredt fornemmelse af, at den tyrkiske regering bruger Sverige som "bussemand" i en indenrigspolitisk kamp op til præsidentvalget i Tyrkiet senere i år, og at diskussionen om det svenske medlemskab af NATO bliver mindre intens, når det valg er overstået.
Den nye svenske statsminister, Ulf Kristersson fra Moderaterne, der overtog posten fra den socialdemokratiske Magdalena Andersson for knap tre måneder siden, er startet på en frisk i forholdet til den tyrkiske præsident Erdogan.
- Den nuværende svenske regering har faktisk et bedre forhold til Tyrkiet end den tidligere regering havde, siger Jesper Zølck.