Polen vil sende "verdens bedste kampvogn" til Ukraine

Bliver kampvognene af typen Leopard sat ind i krigen mod russerne, kan det få afgørende indflydelse på krigens gang, mener analytiker.

Polen planlægger at sende "verdens bedste kampvogn" af typen Leopard til Ukraine.

Det sagde den polske præsident, Andrzej Duda, onsdag under et besøg i den ukrainske by Lviv.

- Vi ønsker, at det skal ske som del af en international koalition, lød det ifølge Reuters fra Polens præsident.

Kan få afgørende betydning

Bliver Leopard-kampvognene sat ind i krigen mod russerne, kan det få afgørende indflydelse på krigens gang.

Det siger Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Center for Maritime Operationer på Forsvarsakademiet, til Ritzau.

- De er gode til at holde overblik og er samtidig præcise. De kan ramme mål på stor afstand og med stor præcision. Desuden er de hurtige og godt pansret, siger han og tilføjer:

- Ukrainerne får brug for kampvogne. Det er en vigtig ingrediens for at kunne lave offensiv krigsførelse og generobre terræn.

"Verdens bedste kampvogn"

Ifølge Forsvaret kaldes den nyeste version – Leopard 2A7 – "verdens bedste kampvogn".

Kampvognene er et af de kraftigste våbensystemer i Hæren. De yder med deres kombination af kraftig pansring, gode terrænegenskaber, høje hastighed og deres kraftige og meget præcise 120 millimeter kanon en stor kampkraft, skriver de.

De kan anvendes mod kampvogne og andre mål.

Og det vil netop kræve kraftigere våben som Leopard-kampvognene, hvis Ukraine skal vinde momentum over Rusland. Det mener Jacob Kaarsbo, som er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i FE (Forsvarets Efterretningstjeneste).

- Der har været en jævn tilførsel af våben til Ukraine hele sommeren og foråret, men de våben, de står med nu og de forsvarslinjer, som russerne har bygget, betyder, at der er en fastfrosset situation langs med frontlinjen.

- Der er derfor præsidentens (Ukraines præsident Zelenskyj, red.) og mange andre vestlige landes analyse, at det vil kræve ekstra våben, mere kraftige våben og mere mobilitet, før man kan bryde de forsvarslinjer, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

Hårde kampe i Donetsk

De seneste dage har byerne Bakhmut og Soledar i Donetsk-regionen i det østlige Ukraine været skueplads for nogle af de blodigste kampe under krigen i Ukraine.

Natten til onsdag hævdede Rusland at have vundet kontrol over hele området ved Soledar, bortset fra byens centrum, hvor der stadig foregår bykampe.

Det britiske forsvarsministeriums efterretningstjeneste vurderer, at russerne sandsynligvis har kontrol over det meste af byen.

Ukrainerne afviser dog, at byen skulle være faldet under russisk kontrol. Det siger talsmand for de ukrainske styrkers østlige gruppe Serhij Tjerevatyj til mediet Suspilne.

Ingen uafhængige medier kan på nuværende tidspunkt bekræfte nogen af udsagnene.

Ukraine vil have våbensystem fra Danmark

Tirsdag kunne TV 2 fortælle, at Ukraine vil have et spritnyt artillerisystem fra Danmark.

Der er tale om det såkaldte Caesar haubitser artillerisystem.

Danmark står til at få leveret 19 enheder fra den franske leverandør i løbet af de kommende måneder.

Men står det til Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, bør våbensystemerne sendes til fronten i Ukraine, så de kan bruges i krigen mod Rusland.

Den danske regering vil nu drøfte den konkrete anmodning.