Russerne dør på stribe i ukrainsk by – nu har de flyttet fokus

Lederen af lejesoldaterne i Wagner-gruppen har endelig løftet sløret for, hvorfor området omkring Bakhmut og Soledar er så vigtigt for Rusland.

Russerne har siden august forgæves forsøgt at nedkæmpe den ukrainske modstand omkring byen Bakhmut i Donetsk-regionen i det østlige Ukraine.

Nu tyder flere efterretninger på, at de russiske lejesoldater i Wagner-gruppen har flyttet fokus omkring 20 kilometer nordpå til byen Soledar.

Ifølge det islandske militærmedie The Intel Drop og andre militæreksperter er der lige nu hårde kampe omkring byens administrationsbygning mellem soldater fra Wagner-gruppen og den ukrainske hær.

Har kastet de bedste soldater ind i kampen

Den ukrainske hærleder, Oleksandr Syrskyi, siger på beskedtjenesten Telegram, at den russiske hær og Wagner-gruppen har kastet deres bedste soldater ind i kampen for Soledar.

- Takket være vores forsvareres mod og deres dygtige og kompetente brug af våben har russerne lidt betydelige tab og har igen trukket sig tilbage. Jeg kan afvise fjendens propagandapåstande om, at de har erobret Soledar, siger Oleksandr Syrskyi.

Samme melding kommer tilsyneladende fra frontlinjen, hvor de ukrainske soldater afviser, at Bakhmut – også kaldet "kødhakkeren" – og Soledar skulle være faldet til russerne.

Det har ikke været muligt for TV 2 at verificere ægtheden af ovenstående video.

Et af de blodigste steder

Netop området ved Bakhmut og Soledar er "et af de blodigste steder på hele frontlinjen".

Sådan lød det sent søndag fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ifølge CNN.

- Bakhmut holder ud imod alle odds. Selvom det meste af byen er ødelagt af russiske angreb, afviser vores krigere konstant Ruslands forsøg på en offensiv der, siger Zelenskyj.

Præsidenten tilføjer, at der er omend endnu større ødelæggelser i Soledar, hvor situationen er "ekstremt hård".

Derfor er "kødhakkeren" så vigtig

Vestlige militæranalytikere og efterretningstjenester har undret sig over Ruslands indædte kamp for at erobre Bakhmut, da byen ifølge eksperterne ”kun vil have begrænset operationel værdi” for russerne.

Men forleden løftede lederen af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigosjin, sløret for, hvorfor området omkring Bakhmut og Soledar er så vigtigt for Rusland.

Ifølge Prigosjin, der også er kendt som "Putins kok”, skyldes det områdets ”undergrundsbyer”, hvor man kan opbevare tropper og kampvogne.

- Prikken over i’et er minesystemerne under Soledar og Bakhmut, som faktisk er et netværk af underjordiske byer. Det har ikke bare evnen til at rumme en stor gruppe mennesker i en dybde på 80-100 meter, men kampvogne og infanterikøretøjer kan også bevæge sig rundt dernede, skriver Jevgenij Prigosjin på beskedtjenesten Telegram.

Vil øge sin politiske kapital

Det Hvide Hus køber imidlertid ikke den russiske begrundelse.

Her sagde en embedsmand torsdag, at Prigosjin forsøger at tage kontrol over Bakhmut af kommercielle årsager og for at øge Wagner-gruppens politiske kapital i Rusland.

Soledar og Bakhmut ligger begge i Donetsk-regionen, der har været besat af russiskstøttede separatister siden 2014, og det er en af de fire regioner, som Rusland annekterede ulovligt i oktober.