Rusland invaderer Ukraine

København og Kyiv vil være venskabsbyer

Københavns overborgmester håber, at Københavns Kommune kan hjælpe med at genopbygge Kyiv.

København og Ukraines hovedstad, Kyiv, arbejder på en aftale om at blive venskabsbyer.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- København står sammen med ukrainerne og Kyiv. Vi har taget imod flere tusinde ukrainere i løbet af året, og vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe dem igennem en svær tid, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i pressemeddelelsen.

Det er Kyivs borgmester, Vitalij Klitsjko, som har rakt ud til Københavns Kommune for at lave en aftale.

Københavns Kommune skriver i pressemeddelelsen, at kommunen egentlig er gået væk fra at lave generelle venskabsbyaftaler.

Men på grund af krigen i Ukraine vurderer kommunens økonomiforvaltning, at man kan gøre en undtagelse.

- Jeg ser samarbejdet med Kyiv som noget, der rummer store muligheder for både København og Ukraine, både kulturelt, menneskeligt og økonomisk, siger Jens-Kristian Lütken (V), som er beskæftigelses- og integrationsborgmester i pressemeddelelsen.

Det er planen, at aftalen i første omgang skal gælde i tre år.

Aftalen skal først godkendes i både Kyiv og i Københavns Kommunes borgerrepræsentation.

Københavns Kommune håber, at aftalen med Kyiv kan være et udgangspunkt for, at København kan hjælpe med genopbygningen af byen.

Formålet med at have venskabsbyer er typisk at udveksle kultur, skabe kontakter i andre byer for erhvervslivet og se, hvordan andre kommuner arbejder.

Der er en del danske byer, som har flere venskabsbyer. De fleste venskabsbyer ligger i de nordiske lande eller andre steder i Europa.