Prins Harry taler ud

Britisk anmelder kalder prins Harrys bog en trist fortælling

Tirsdag udkommer prins Harrys erindringsbog, 'Spare'. Den får både ris og ros af britiske og danske anmeldere.

Tirsdag lander prins Harrys meget omtalte erindringsbog, 'Spare', på hylderne, og hos et par britiske anmeldere får den blandede ord med på vejen.

Hos The Telegraph giver anmelder Anita Singh bogen, der på dansk har titlen 'Reserven', tre ud af fem stjerner.

Hun kalder 'Spare' for en "desperat, trist fortælling om en ung dreng, der aldrig er kommet sig over at miste den person, han elskede allermest i verden".

Anmelderen henviser til prins Harrys mor, Diana, der mistede livet i en bilulykke i Paris i 1997.

Ifølge Singh er det tabet, der "dominerer" i bogen.

Stærkt omdiskuteret før udgivelse

Hun roser også bogens ghostwriter - eller skyggeskribent - J.R. Moehringer.

- Bogen er ikke den rasende klynkefest, man kunne forvente efter at have set Harrys seneste runde af tv-interviews eller 'Harry & Meghan'-dokumentaren på Netflix, skriver Anita Singh.

'Reserven' har allerede inden den officielle udgivelse været stærkt omdiskuteret.

Inden den er udkommet, er der kommet flere passager frem. Blandt andet skulle prins Harry ifølge bogen have skudt 25 mennesker, da han var soldat i Afghanistan.

Den 38-årige prins Harry beskylder også sin bror - kronprins William - for at have angrebet ham i forbindelse med en kontrovers om Harrys hustru, hertuginde Meghan.

Anmelder: Monarkiet gør os alle til grin

Hos The Guardian skriver anmelder Charlotte Higgins, at bogen på skift er "frustrerende" og "underligt overbevisende" samt "absurd", men også at den fremkalder "medfølelse".

- Den logiske konsekvens af det standpunkt, han nu indtager, ville være personlig republikanske, men det er selvsagt ikke den vej, han går.

- "Mit problem", skriver Harry, "har aldrig været med monarkiet som koncept". Hvad prinsen dog viser - med vilje eller ej - er, at monarkiet gør os alle til grin, skriver Higgins, som ikke giver bogen karakterer.

Prins Harry og hertuginde Meghan trak sig i 2020 som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus. De er flyttet til Californien i USA, hvor de i dag bor med sønnen Archie på tre år og deres etårige datter, Lilibet.

En "overdådig" og "fuldstændig ufokuseret" bog

Også danske anmeldere har læst bogen.

Ifølge Informations litteraturanmelder Bodil Skovgaard Nielsen, der ikke giver bogen karakterer, er 'Reserven' både "læseværdig", "overdådig" og "medrivende".

Men den er også "fuldstændig ufokuseret".

- Der er kaosenergi i bogen, alle skal med i faldet. Det inkluderer de særeste detaljer. Der er lange passager om Meghan Markles ayurvediske fødselslæge og klagesange om, at prins Harrys skjorter er krøllede, fordi han selv tørrer dem på radiatoren, skriver hun i tirsdagens avis.

Ifølge anmelderen er bogen også "genremæssigt ubeslutsom".

- Vil den være dysfunktionelt familiekammerspil, nøgleroman, eventyrfabel, Bildungsroman?, spørger hun.

- Kan ikke beskrives som andet end historisk

Imens kvitterer Politikens anmelder Eva Eistrup med fire ud af seks hjerter.

- Der skal kapitaliseres på smerten. Der er en pr-krig, der skal vindes, mod en tavs monolit. Men i 'Reserven' er smerten samtidig så rå, og de detaljerede eksempler er så mange, at kernen føles troværdig, skriver hun.

Forud for udgivelsen har prins Harrys nye bog trukket overskrifter. Blandt andet fordi, at han skriver, at han tog kokain, da han var 17 år, og at han mistede sin mødom til en ældre kvinde bag en pub.

Ifølge Eva Eistrup blander "intimt tabloidguf" sig med "hjerteskærende svigt og ensomhed".

- Tilbage står et elementært spændende, velskrevet, pr-strategisk fintunet troværdigt skrift, der ikke kan beskrives som andet end historisk. Hvorfor har vi et monarki, når de ikke engang selv gider mere?, skriver hun.

Ulla Terkelsen har som en af de første danskere læst prins Harrys nye bog. Hør hende fortælle mere om den i dagens afsnit af TV 2s podcast 'Dato'.