24 scenarier for krig: USA kan forsvare Taiwan mod Kina – men det vil koste dyrt
Både Kina og USA vil stå svækkede tilbage efter en krig – og Taiwan vil være voldsomt ødelagt, viser storstilede "war games".
USA vil være i stand til at forhindre en kinesisk invasion af Taiwan.
Men det vil koste enorme tab for både USA, Kina, Taiwan og Japan – økonomisk, militært og menneskeligt.
Krigen vil efterlade Taiwan i knæ økonomisk i en sådan grad, at landet vil stå uden elektricitet og andre basale fornødenheder ved krigens slutning.
Men altså med sin selvstændighed i behold.
Det er resultatet af en omfattende serie "war games" – altså simulerede, teoretiske gennemgange af, hvordan sådan en væbnet konflikt vil udspille sig – som en stor amerikansk tænketank har gennemført.
Det er Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington, der har gennemspillet 24 mulige scenarier for, hvordan krigen kan udspille sig, hvis Kina invaderer Taiwan.
Japan bliver inddraget
I en rapport kaldet 'Den næste krigs første slag' samler CSIS erfaringerne fra de store simuleringer og konkluderer, at USA vil være i stand til at forsvare Taiwan, hvis fire grundlæggende forudsætninger er opfyldt.
For det første: at Taiwan ikke vælger at overgive sig med det samme. Det er afgørende, at Taiwans militær kæmper imod den kinesiske landgang på øen, så USA får tid til at komme til undsætning og nedkæmpe den kinesiske flåde.
For det andet: at USA engagerer sig direkte i krigen fra start. Og at alle militære leverancer til Taiwan er på plads på øen, før den kinesiske invasion starter. Det vil være umuligt at levere militært udstyr til øen løbende, ligesom USA i øjeblikket gør i Ukraine.
- Den "ukrainske model" kan ikke gentages i Taiwan, fordi Kina vil være i stand til at blokere øen i uger eller måske endda måneder, skriver CSIS i sin konklusion.
For det tredje: Det er afgørende, at USA får tilladelse til at bruge sine militærbaser i Japan direkte i krigen. Det vil trække Japan langt ind i krigen og vil ifølge CSIS betyde, at Kina vil bombe mål i Japan.
Og for det fjerde: USA må sikre sig, at landet har langtrækkende missiler nok til at ødelægge den kinesiske flåde fra baserne i Japan og fra den amerikanske base på stillehavsøen Guam.
En pyrrhussejr
Mens CSIS' konklusion er, at USA kan tilintetgøre den kinesiske flåde og forhindre en invasion af Taiwan, tvivler tænketanken på, om udfaldet i det lange løb vil kunne betegnes som en amerikansk "sejr":
- En sejr betyder ikke alting. USA vil måske vinde en pyrrhussejr, hvor man vil lide mere i det lange løb end Kina, der ellers vil være "den tabende part", konkluderer CSIS.
En pyrrhussejr er betegnelsen for en dyrekøbt sejr, hvor sejrherren lider alvorligere tab end fjenden.
- USA og Japan vil miste dusinvis af skibe, hundredvis af fly og tusindvis af soldater. Tab af den type vil skade USA's position i verden i mange år frem i tiden, skriver tænketanken.
Og så bliver det indviklet. For tænketanken advarer samtidig mod, at USA baserer sin tænkning på ovenstående advarsel:
- Tanken om de store tab kan underminere selve afskrækkelsen. Hvis Kina får den opfattelse, at USA vil være uvillig til at bære de store omkostninger ved at forsvare Taiwan, så vil Kina måske risikere en invasion, skriver CSIS.
Kina står fast på genforening
Baggrunden for tænketankens simuleringer af en mulig kinesisk invasion er, at den kinesiske ledelse har gjort det klart, at en genforening med Taiwan står højt på landets dagsorden.
På det kinesiske kommunistpartis kongres i oktober sagde landets leder, Xi Jinping, at førsteprioriteten altid vil være en fredelig genforening, skrev blandt andet The Guardian dengang.
Men han understregede samtidig, at militære midler kunne blive nødvendige:
- Vi vil aldrig love at afstå fra at bruge magt, og vi forbeholder os ret til at tage alle de nødvendige forholdsregler, sagde Xi Jinping fra talerstolen.
CSIS' samlede konklusion er dog, at en kinesisk invasion af Taiwan ikke er det mest sandsynlige.
- Det kinesiske lederskab kan også vælge en strategi med diplomatisk isolation, skjult pres og økonomisk tvang, forudser tænketanken.