Prins Harry taler ud

Prins Harry fører en smart strategi, men på et punkt slår han ikke igennem, mener ekspert

Kommunikationsrådgiver har et klart råd til, hvad prinsens næste træk bør være.

Den britiske prins Harry skaber endnu engang overskrifter med nye interviews og afsløringer om den britiske kongefamilie i forbindelse med sin bog 'Reserven'.

Strategien virker, men nu skal han også til at passe på.

Sådan lyder det fra Katrine Emme Thielke, der er kommunikationsrådgiver, kriseekspert og ekstern lektor i strategisk kommunikation ved Københavns Universitet.

Hun har kigget nærmere på prinsens udtalelser og optrædener og er ikke i tvivl om hans fremgangsmåde.

- Han har valgt den strategi, jeg kalder "svesken på disken" med radikal ærlighed. Det bedste forsvar kan nogle gange være et angreb, og det har han valgt, siger Katrine Emme Thielke.

En af de mange private ting, som prins Harry åbner op for, er et fysisk slagsmål med broren, prins William, som er beskrevet i hans nye bog.

I bogen beskriver prinsen, hvordan han elsker sin far, kong Charles, meget højt, men at han ikke mener, at faren var i stand til at håndtere opgaven som far.

Han uddyber i tv-interviewet 'Prins Harry taler ud', at han mener, at faren har sat sine egne interesser over sønnens og prioriteret forholdet til pressen for meget.

Smart taktik

Katrine Emme Thielke påpeger, at prins Harry befinder sig i en situation, hvor han kan være ærlig, samtidig med at han er bevidst om, at det britiske kongehus ikke kan møde hans ærlighed med en tilsvarende åbenhed, påpeger kommunikationsrådgiveren.

- Normalt gør man sig åben for samme kritik, som man giver. Det er ret smart, fordi han får lov til at fortælle hele sin historie i detaljer uimodsagt, forklarer Katrine Emme Thielke.

Der hersker derfor ikke nogen tvivl om, at prinsen er ovenpå lige nu, mener hun.

Nogle af afsløringerne er så opsigtsvækkende, eksempelvis at hans bror slog ham i jorden, og at hans far lækkede historier, at de detaljer vil folk huske i mange år fremover, vurderer Katrine Emme Thielke.

Har opnået tre ting – på kort sigt

Men er prins Harrys strategi også klog i forhold til det, som han vil opnå?

Ifølge Katrine Emme Thielke tyder alt på, at prins Harry har til formål at skabe sin egen position uden for arvefølgen. Derudover vil han skabe en forretning, samtidig med at han gør op med fortiden.

- De tre formål tror jeg kortsigtet, at han kommer til at opnå. Men han siger også, at han ønsker forsoning, og nu er bolden hos faren og broren. Positioneringen har han opnået med sine udtalelser og måske også hævn. Det er lykkedes for ham, siger hun.

Her lykkedes det ikke at slå igennem

På ét punkt er det dog ikke lykkedes prinsen at slå igennem.

- Han har forsøgt at løfte sine problemer op til et samfundsanliggende, men ret beset er de afsløringer, som han hidtil er kommet med, meget langt hen ad vejen et privat anliggende. Men hvis han kan underbygge, at monarkiet eksempelvis systematisk er racistisk, er det en anden sag, siger Katrine Emme Thielke.

Prins Harry skal også til at passe på. For sympatien risikerer at tippe, og mange briter er efterhånden ved at være trætte af, hvor meget han fylder i mediebilledet, og at han kapitaliserer på en krise, som han selv har startet.

- Lige nu vinder han overskrifterne. Det er forbundet med en risiko, men det er en del af gamet. Han er ikke ude på at få kærlighed fra alle, lyder det fra Katrine Emme Thielke.

Hun er spændt på at se prinsens næste træk, for "han kan jo ikke bruge de næste 30 år på at kritisere monarkiet".

- Hvis han fortsætter med kritikken, afsløringerne og at fremstille private historier fra fortiden i sit lys, vil han inden længe fremstå utroværdig. Han kommer ikke længere til at fremstå som "svesken på disken", men som en såret, vred mand, der har svært ved at kontrollere sig selv, siger Katrine Emme Thielke.

Konge i eksil

Hun har en mistanke om, at prins Harry påtænker at blive slags kongelig i eksil, som sin oldefars bror Edvard 8. i sin tid også blev det, efter han abdicerede for at gifte sig med en fraskilt amerikansk kvinde og afgav tronen til dronning Elizabeths far.

- Det giver de fordele, at han kan sige, hvad han vil, samtidig med at han fortsat kan agere som en person med meget høj status. Så kan han sidde i et andet land og holde hof, siger hun.

Hvad bør det næste skridt være fra hans side?

- Den fornuftige strategi vil være at trække sig lidt tilbage. Hvis han gerne vil bevare den sympati, som han har fået, vil jeg anbefale ham at runde af her. Nu har han sagt, hvad der skal siges. Jeg ville trække mig tilbage og slutte med en kærlig salut efter at have skudt med skarpt. Han skal runde af med, at linjen er åben, lyder rådet fra Katrine Emme Thielke.

Ulla Terkelsen har som en af de første danskere læst prins Harrys nye bog. Hør hende fortælle mere om den i dagens afsnit af TV 2s podcast 'Dato'.