Påstand om missilangreb kan være falsk - men alligevel give god mening

Russisk påstand om 600 døde ukrainske soldater bliver pure afvist. Men i Rusland vil mange helt sikkert tro på det, siger dansk ekspert.

Rusland fastholder sin historie om, at et missilangreb søndag morgen dræbte 600 ukrainske soldater i byen Kramatorsk.

- Kreml er fuldstændig sikker, siger præsident Vladimir Putins talsmand, Dmiitrij Peskov, ved en pressebriefing mandag.

Bygningen er ikke engang blevet ramt. Faktisk er lyset stadig tændt i bygningen

Military Informant, russisk militærblogger

Påstanden om det russiske angreb er ellers blevet pure afvist, både af Ukraine, af vestlige medier og af russiske militærbloggere.

Det påståede russiske angreb skulle tjene som gengældelse for et ukrainsk angreb ved nytår, som russerne selv har erkendt kostede mange russiske soldater livet.

"Lyset er stadig tændt"

En af de vredeste reaktioner kommer fra en russisk militærblogger med kaldenavnet 'Military Informant'.

Bloggeren, der har en halv million følgere, kalder oplysningerne fra den russiske hær for "svindel".

- Bygningen er ikke engang blevet ramt. Faktisk er lyset stadig tændt i bygningen, skriver han.

'Military Informant' lægger ikke skjul på, at han støtter det russiske militær og ville ønske, at meldingen om de ukrainske soldaters død var sand:

- I stedet for at ødelægge fjendtlige styrker i virkeligheden, hvilket ville have været et værdigt svar, så har man opfundet en gengældelsesoperation, der udelukkende er en medieoperation, skriver han.

Ingen tegn på fuldtræffer

Allerede søndag var vestlige journalister, blandt andet fra nyhedsbureauet Reuters, på besøg i Kramatorsk i det østlige Ukraine for at besigtige de bygninger, hvor de mange soldater skulle være dræbt.

Ifølge de russiske oplysninger blev to af byens bygninger, der husede henholdsvis 600 og 700 ukrainske soldater, ramt af russiske missiler.

De vestlige journalister på stedet kunne imidlertid ikke finde tegn på, at de to bygninger var blevet ramt. Den ene bygning var uskadt, mens den anden havde fået slået ruderne itu, tilsyneladende efter et missilnedslag tæt på.

Der er heller ingen murbrokker, lig eller blod, der sandsynliggør, at så mange soldater skulle være blevet dræbt på stedet.

- Jeg må sige, at jeg på dette tidspunkt stoler mere på mine egne observationer og informationerne fra Ukraine end på det russiske forsvarsministeriums påstand, skriver en af journalisterne, finske Antti Kurunen, på Twitter.

Her deler han samtidigt et billede af den bygning, som, ifølge russerne, blev ramt af en fuldtræffer.

- Dette er intet andet end en informationskampagne fra det russiske forsvarsministerium, konkluderer Sergej Tjerevatyj, der er talsmand for det ukrainske militær.

Mange vil tro på det

Men selv om påstanden om de store ukrainske tab tilsyneladende kan afkræftes, så kan påstanden stadig give god mening for den russiske militære ledelse.

Det vurderer Yevgeniy Golovchenko, der er adjunkt på Københavns Universitet og har forsket i russisk og ukrainsk politik og i politisk desinformation:

- Mange får udelukkende deres information fra statskontrolleret russisk tv, og de vil aldrig høre nogen anden historie, siger han.

- I den russiske mediefortælling er krigen i Ukraine slet ikke en krig, men en særlig militær operation. Og Rusland angriber slet ikke civile mål i Ukraine. Så historien om 600 døde ukrainske soldater er langt fra den mest vanvittige påstand. Den vil give god mening for nogen, forklarer han.

Behov for gengældelse

Det russiske militær forklarer missilangrebet i Kramatorsk som et succesfuldt svar på de ukrainske angreb ved nytår, hvor ukrainske missiler ramte to bygninger, hvor et større antal russiske soldater var indkvarteret.

Ukraine siger, at 400 russiske soldater blev dræbt, mens Rusland har sat tallet til 89 dræbte.

Uanset hvad, så er det et angreb af en størrelse, som den russiske ledelse har været tvunget til at reagere på.

- Der er en efterspørgsel på hævn. De russiske medier og den russiske offentlighed har en forventning om, at Rusland svarer igen på sådan et nederlag. Meningsdannere vil kræve, at præsident Putin straks viser, at Rusland er stærkt, siger Yevgeniy Golovchenko.

Det skyldes, at der står noget meget større på spil end blot tabet af de russiske soldaters liv, forklarer han:

- Det russiske regime har opbygget en fortælling om, at Rusland er et land, der ikke kan besejres. En militær stormagt. Det er den måde, Putin legitimerer sit eget styre. Ved konkrete nederlag er det derfor hele glansbilledet, der er på spil, forklarer han.