Krigen i Ukraine

Stor russisk mobilisering vil være et tydeligt tegn, siger ekspert

Rusland indkaldte i efteråret 300.000 mænd til krigen i Ukraine. Nu kan endnu flere være på vej.

Det vil være et "enormt tydeligt tegn på, at det går rigtig dårligt" for Rusland på slagmarken, hvis præsident Vladimir Putin annoncerer en ny omfattende mobilisering.

Det siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Flemming Splidsboel efter Ukrainske meldinger om, at Vladimir Putin inden længe vil beordre en ny mobilisering af op mod 500.000 russiske reservister.

- Hvis man skal til at mobilisere igen, er det et tegn på, at man virkelig trækker ressourcer ud af samfundet, og det er problematisk for Ruslands præsident Putin, at gøre det, siger seniorforskeren til TV 2.

Det er Ukraines viceefterretningschef, Vadym Skibitskij, der til avisen The Guardian siger, at man forventer, at den nye mobiliseringsrunde vil blive annonceret 15. januar.

Rusland mobiliserede i september 300.000 ekstra mand til krigen. Men ifølge Skibitskij har russerne brug for flere hænder til en række planlagte offensiver i foråret.

Flemming Splidsboel understreger, at Ukraines udmelding også skal ses som et muligt forsøg på at påvirke det russiske samfund.

- De har også en interesse i at påvirke debatten i Rusland. Det kan de gøre ved at tale om mobilisering og måske skabe uro. Måske er der allerede russiske mænd, der er ved at pakke deres tasker på baggrund af det her og på vej ud af landet.

Op mod 700.000 kan have forladt landet

Vladimir Putin har tidligere afvist, at en ny delvis mobiliseringsrunde vil komme på tale efter indkaldelsen af de 300.000. Men før det havde han også lovet ikke at inddrage den russiske befolkning uden for militæret i det, der i Rusland fortsat kaldes en "særlig militær operation" og ikke en krig.

Men ifølge Peter Viggo Jakobsen, der er lektor på Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, har Putin løbende skruet op for retorikken.

- Derfor er vi rigtig mange, der længe har ventet på, at russerne ville gå videre end de 300.000, de hidtil har mobiliseret, siger han til TV 2.

Han understreger, at nye soldater er en absolut nødvendighed, hvis Rusland vil gøre fremskridt på slagmarken, hvor massiv vestlig støtte og langt mere motiverede soldater gør ukrainerne i stand til "at skubbe russerne baglæns."

Efter den første mobiliseringsrunde flygtede kampdygtige russiske mænd i hobetal. Ifølge Forbes forlod op mod 700.000 russere landet på godt to uger.

Modstanden mod krigen nåede på daværende tidspunkt sit hidtidige højdepunkt. Og en ny mobilisering vil også være forbundet med en betydelig politisk risiko, forklarer Flemming Splidsboel.

- Putin ved godt, at folk taler om det ved kaffebordene, og at der er utilfredshed med, hvordan den forrige mobilisering er blevet gennemført.

Splidsboel pointerer, at Vladimir Putin godt kan gennemføre en ny mobilisering gennem dekret uden at spørge andre til råds.

- Men han er ikke hævet over kritik eller de konsekvenser, det har, når russiske mænd forlader landet, siger DIIS-forskeren.

Flere soldater vil give Rusland nye udfordringer

Mens det på den ene side er en nødvendighed for Rusland at indkalde nye soldater, vil en halv million nye tropper også medføre betydelige logistiske udfordringer for Rusland, som på flere punkter allerede er presset, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Det vil blive en udfordring for Rusland, når det kommer til forsyninger, våben, udstyr og ammunition, siger Peter Viggo Jakobsen og peger blandt andet på beretninger om, at Rusland har været nødt til at indkøbe store mængder våben og ammunition i Nordkorea.

Rusland er presset på materiel, og adskillige nyhedshistorier har vidnet om, at rekrutter mangler basale fornødenheder.

Men ifølge Peter Viggo Jakobsen er de russiske problemer med ammunition ikke større, end at de kan fortsætte krigen med flere nye soldater.

- Forventningen er, at de stadig har betydelige, store lagre at trække på. Hvordan, deres beholdning præcist er, er svært at sige noget begavet om.