Coronavirus

I dag tager Kina "det sidste store skridt": - En gamechanger af rang

Danske forretningsfolk sidder allerede i fly på vej til Kina, som efter genåbningen af samfundet kæmper mod det hidtil værste coronaudbrud.

Kina åbner sig nu mod resten af verden efter næsten tre år med strenge indrejserestriktioner.

Indtil nu har landet krævet lange karantæner for indrejsende og dermed næsten umuliggjort turisme fra udlandet.

Men fra søndag skal turister og andre rejsende udelukkende fremvise en negativ coronatest for at komme ind i landet. Og det vækker begejstring hos det danske erhvervsliv og den kinesiske befolkning.

- Det er det sidste store skridt. Det er den sidste alvorlige restriktion, der nu bliver fjernet, og det vækker kæmpe glæde fra især alle de familier, der har været adskilt af landegrænser i næsten tre år nu, siger Christina Boutrup, som er Asien-korrespondent for TV 2, fra Taiwan.

På alle måder er Kina utrolig vigtig for Danmark og dansk økonomi

Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri

”Et wakeup-call” for markedet

Ifølge Christina Boutrup udgør internationale rejsende kun en lille brøkdel af markedet i Kina, som har et ”kæmpe internt marked”. Derfor har det større betydning for Europa, at landegrænserne igen er åbne.

- Vi har manglet kinesiske turister og erhvervsrejsende. For kineserne er faktisk den gruppe af turister, der bruger allerflest penge, når de rejser.

Samtidig kalder hun tiden med corona for et ”wakeup-call”:

- Den har vist os alle, hvor afhængige vi er af produktionen i Kina, og hvor ondt det gør, når hele fabrikker eller havne lukker ned, så vi ikke kan få fat i vores nye Playstation og varer, vi har manglet i Europa, siger Christina Boutrup.

”En gamechanger” for erhvervslivet

I knap tre år har forretninger og vigtige beslutninger mellem danske og kinesiske erhvervsdrivende været ”lammet” og besværliggjort af rejserestriktioner og lange karantæneudsigter, fortæller Christina Boutrup. Derfor er flere møder foregået over Zoom eller Teams.

- Men personlige relationer rykker alt i Kina. Så derfor er det vigtigt at komme ud for en masse danske virksomheder og komme tæt på markedet og deres partnere og forstå, hvad der foregår, så de bedre kan tage beslutninger, siger Christina Boutrup.

Og de første og mest hungrende danske forretningsfolk sidder allerede i fly på vej til Kina lige nu, fortæller Peter Thagesen, som er underdirektør i Dansk Industri.

Han kalder åbningen ”en gamechanger af rang” for dansk erhvervsliv og dets samhandel med Kina.

- Det her er et stort skridt i den rigtige retning. Kina er vores femte største importmarked og sjette største eksportmarked. Så på alle måder er Kina utrolig vigtig for Danmark og dansk økonomi.

- Vi har også over 500 datterselskaber i Kina, hvor det har været enormt bøvlet for danskerne at komme ind og besøge og hjælpe til på virksomhederne, siger Peter Thagesen.

Stigende smitte i Kina

I starten af december gik Kina fra en nultolerancepolitik med meget hårde restriktioner, udgangsforbud i måneder og afspærringer til et næsten helt åbent samfund. Det skete efter massive folkelige protester mod landets omstridte coronastrategi.

Som konsekvens er smitten med coronavirus på kort tid eksploderet i en befolkning, der efter tre år med massive nedlukninger er ringe vaccineret, og som ikke i væsentlig grad har været udsat for tidligere smitte.

Det har både skabt overbebyrdede hospitaler og sat pres på krematorierne.

Udbruddet forventes at forværres i løbet af det kinesiske nytår, som fejres i slutningen af ​​januar, hvor borgere i verdens folkerigeste land normalt bruger feriedage på at besøge venner og familie eller rejse udenlands. Og det skaber usikkerhed i befolkningen og vækker international bekymring.

Rejsende fra Kina velkomne uden test

Derfor har en række europæiske nationer valgt at efterleve anbefalingen fra EU's krisehåndteringsorgan, IPCR, som "på det kraftigste" har opfordret til at kræve en negativ coronatest for rejsende fra Kina.

Blandt andet Sverige, Tyskland, Spanien, Frankrig, Storbritannien og Italien har alle indført restriktioner for indrejsende fra Kina. Også lande i nærområdet som Indien, Taiwan og Sydkorea har indført testkrav for indrejsende fra Kina.

Men det gælder ikke for Danmark, hvor Statens Serum Institut (SSI) ikke anbefaler obligatoriske test.

- Givet det forventede relativt få antal rejsende fra Kina til Danmark, vurderes test af rejsende før ombordstigning på direkte fly fra Kina til Danmark at have marginal effekt på den danske epidemikontrol, lød det lørdag i en vurdering fra SSI.

Sundhedsministeriet skriver i en pressemeddelelse, at Epidemikommissionen skal komme med en rådgivende vurdering om tiltag mod coronasmitte fra Kina. Den forventes mandag.