Ukraine advarer om enorm russisk mobilisering - kan ske i januar, siger ekspert

Skulle en ny mobilisering ske, vil det øge antallet af russiske styrker massivt. Det er ikke utænkeligt, siger militærekspert, men han tvivler.

Ifølge Ukraines militære efterretningstjeneste forbereder Rusland sig på en mobilisering af yderligere 500.000 værnepligtige til slagmarken.

Det skriver flere internationale medier heriblandt The Guardian.

Oplysningerne kommer fra Andriy Chernyak, repræsentant for den ukrainske militære efterretningstjeneste, HUR, som til det tyske medie T-Online siger, at mobiliseringen vil blive iværksat 15. januar.

Usikkert, om det kommer til at ske

Det er ikke muligt for TV 2 at bekræfte efterretningerne, men efterretningsekspert Jacob Kaarsbo er "ret overbevist" om, at ukrainerne har opsnappet nogle oplysninger.

Hvordan mobiliseringen i sĂĄ fald ville tage sig ud, er en anden snak, siger han til TV 2.

- Man kan godt indhente efterretninger, men det gør dem ikke rigtige. Der er også en masse snak i Rusland om, hvorvidt der kommer en generel mobilisering. Men mon ikke at der igen kommer en ny mobiliseringsrunde. Om det er 500.000, tror jeg ikke, at der er nogen, der ved, siger Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker ved Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ifølge militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet er det nødvendigt for russerne at mobilisere flere tropper, hvis de vil generobre land.

- Det er svært at spå om timingen, men de kommer til at mobilisere flere soldater, og det kan godt være allerede i denne måned, siger han til TV 2.

Står de ukrainske efterretninger til troende, vil det være en større mobilisering end den meget omtalte og kontroversielle delvise mobilisering, som Rusland iværksatte i slutningen af september sidste år.

Kræver træning og materiel

Dengang meddelte Ruslands præsident, Vladimir Putin, at yderligere 300.000 soldater skulle indkaldes til krigen i Ukraine. Dermed brød præsidenten med et løfte, han havde givet om ikke at inddrage russiske borgere i kampene.

Putin har ligeledes tidligere afvist, at en ny delvis mobiliseringsrunde ville komme pĂĄ tale.

- Det ville være et tveægget sværd at gøre det, så derfor prøver russerne også så vidt muligt at holde mobiliseringen ude i randområderne og ikke i de store byer, siger Jacob Kaarsbo.

Skulle efterretningerne om yderligere 500.000 russiske soldater til slagmarken blive en realitet, vil det være en betragtelig forøgelse af de russiske styrker.

Soldaterne er ikke umulige at finde, men selve antallet er ikke nødvendigvis det afgørende for hverken Rusland eller Ukraine, mener Jacob Kaarsbo.

Rusland er presset på materiel, og adskillige nyhedshistorier har vidnet om, at rekrutter mangler basale fornødenheder.

- Russerne har den udfordring, at de også skal udrustes, og det bliver sværere og sværere for dem. Putin beder militærindustrien om at være mere effektive, men det er ikke ensbetydende med, at man kan lave dygtige kampgrupper ud af dem, siger Jacob Kaarsbo.