Her kommer regningen med en advarsel: Drikker du vandet, kan du få kræft

Præsident Joe Biden har netop besøgt delstaten Kentucky, der er en af de stater, hvor infrastrukturen er faldefærdig.

BarbiAnn Maynard fra Martin County i den amerikanske delstat Kentucky har en anderledes rutine end de fleste, når hun skal børste sine tænder.

Hun nægter nemlig at tænde vandhanen for at gøre sin tandbørste våd og skylle munden.

Jeg undgår vandet herfra byen for enhver pris

BarbiAnn Maynard, indbygger i Martin County

I stedet rækker hun ud efter en af de plastikflasker med købevand, som hun altid har stående på sit badeværelse.

- Jeg undgår vandet herfra byen for enhver pris, siger hun til TV 2, imens hun demonstrerer, hvordan hun har børstet tænder de seneste 22 år.

I brusebadet har BarbiAnn Maynard også en dunk med 1,5 liter orange antibakteriel sæbe stående. Det er den eneste shampoo, hun tør bruge til at vaske sin krop, når hun tænder for vandet.

- Jeg vasker mig hurtigt, og så er jeg straks ude af badet igen, så jeg ikke får inhaleret for mange dampe fra det varme vand, eller min hud når at absorbere det, fortæller hun.

1158 millioner liter af giftigt slam

Set udefra kan BarniAnn Maynards rutine virke uoverskuelig og fyldt med alt for meget frygt.

Men hun har en særlig grund for sin opførsel.

Hun er nemlig én ud af omkring ti millioner amerikanere, som ikke har adgang til rent drikkevand.

For i 22 år har der bag på hendes vandregning stået følgende advarsel:

- Hvis du er gravid, spædbarn eller ældre, kan du opleve problemer med dette drikkevand.

Videre står der:

- Hvis du indtager dette over mange år, vil du kunne opleve problemer med din lever, nyrer, dit centralnervesystem og kræft.

Grunden til, at drikkevandet i Martin County i delstaten Kentucky er forurenet, er, at amtet har haft mange kulminer, og tilbage i år 2000 brød et massivt kulgylledepot på 1158 millioner liter ud i amtets vandkilde, som spredte sig til grundvandet og derefter beboernes drikkevand.

Det giftige slam kræver tid og millioner af dollars at rense ud af grundvandet. En økonomisk post, der er så høj for amtet, at veje og broer er ved at falde fra hinanden, og internetdækningen er minimal.

Biden på besøg i Kentucky

Forleden besøgte den demokratiske præsident, Joe Biden, og republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, Kentucky.

De tog til delstaten, hvor man ser den mest faldefærdige infrastruktur, for at slå et slag for hjælpepakken på 1000 milliarder dollars, som skal forbedre USA’s infrastruktur. En pakke, som har fået støtte både af republikanere og demokrater.

- Det er alt sammen fint. Man skal starte et sted, og beløbet lyder stort, men det er bare ikke nok, lyder det fra BarbiAnn Maynard.

Lyn-analyse

Infrastrukturpakken blev vedtaget i efteråret 2021 og er et sjældent eksempel på, at demokrater og republikanere faktisk kan blive enige. Begge partier stemte for pakken, der afsætter cirka 1000 milliarder dollars til modernisering af veje, broer, jernbaneskinner og lufthavne, som flere steder i USA ikke har fået en kærlig hånd i de sidste 70 år. Mange steder i landet er vejene så elendige, at det minder om tredjeverdenslande, og broer er blevet lukket, fordi der er risiko for, at de styrter sammen.

Vejene smuldrer som gammelt brød

Hun sætter sig ud i sin bil, og idet BarbiAnn Maynard drejer nøglen om for at tænde den, siger hun:

- Hvis I vil se, hvad der kan gå galt, og hvad der går galt med USA’s infrastruktur, skal I starte lige her i Martin County, Kentucky.

Og der går heller ikke længe før orange kegler dukker op i horisonten for at advare om et kæmpe hul i vejen langs en bjergside.

Autoværnet hænger og dingler over skrænten, og et vejskilt er gledet med store dele af asfalten ned i afgrunden.

- Det her er deprimerende, det er fortvivlende. Alt, vi har, smuldrer bare fra hinanden, fortæller BarbiAnn Maynard.

Blot ti minutters kørsel derfra dukker næste store hul i vejen op, og sådan fortsætter turen gennem den lille by, hvor hun bor.

Broen til motorvejen er nu også blevet lukket, da kommunen har vurderet, at den kan falde sammen. Derfor må alle køre en omvej på omkring 30 kilometer for at kunne køre på motorvejen.

Walkie-talkie er en nødvendighed

- Kan du høre mig? Det er BarbiAnn. Kan du høre mig?, siger hun og afventer svar.

BarbiAnn Maynard, der sidder bag rattet og kører, har monteret et walkie-talkie-system i sin bil, så hun altid kan få fat i sin far, mand eller venner, når hun forlader sit hus.

- Det her bliver jeg nødt til. Det er kun tre procent af byens indbyggere, der har internetdækning. Der er ikke nok master, fortæller hun med sin walkie-talkie i hånden.

BarbiAnn Maynard og beboerne i Martin County er dog langt fra de eneste uden dårlig eller slet ingen internetdækning.

Tallene varierer alt afhængig af, hvilke kilder man opsøger, men ifølge Det Hvide Hus er det omkring 30 millioner amerikanere, der mangler adgang til velfungerende internet.

- Det er som at bo i et tredjeverdensland. Ting, som I tager for givet, har vi for længst mistet håbet om at få, fortæller BarbiAnn Maynard.