Coronavirus

Flere lande indfører krav om negativ test for indrejsende fra Kina

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) oplyser, at hun har bedt Statens Serum Institut om at lave en vurdering af, om det er relevant for Danmark.

Tidligere i dag kom det frem, at Sverige indfører et krav om at indrejsende fra Kina skal kunne fremvise en negativ coronatest for at komme ind i landet.

Nu har også Tyskland sluttet sig til rækken af lande, der indfører coronarestriktioner for kinesiske indrejsende. Det skriver Ritzau.

Både Spanien, Frankrig, Italien og Storbritannien har allerede indført restriktioner. Også lande i nærområdet som Indien, Taiwan og Sydkorea har indført testkrav for indrejsende fra Kina.

Tyskland og Sveriges restriktioner er blevet indført efter at EU's krisehåndteringsorgan, IPCR, onsdag aften "på det kraftigste" har opfordret EU's medlemslande til at kræve en negativ coronatest for rejsende fra Kina.

Derudover lyder anbefalingen også, at passagerer fra Kina bør bære mundbind under hele rejsen, at EU-lande skal lave stikprøvekontrol af tilrejsende og teste spildevand i lufthavne med ankomster fra Kina.

Stigende smitte i Kina

Baggrunden for de nye anbefalinger er de seneste ugers kraftige stigning i smitten i Kina, efter landet har lempet coronarestriktionerne.

De nye svenske restriktioner blev præsenteret på et pressemøde torsdag. Her oplyste socialminister Jakob Forssmed (KD), at kravet træder i kraft den 7. januar og gælder tre uger frem.

Testkravet gælder voksne rejsende fra Kina, samt børn over 12 år – uanset om man er vaccineret eller ej. Der er dog visse undtagelser fra kravet, heriblandt svenske statsborgere.

- Målet er at forsinke en eventuel introduktion af nye virusvarianter, og dermed øge mulighederne for at træffe foranstaltninger og på sigt mindske belastningen af ​​sundheds- og lægevæsenet, siger socialminister Jakob Forssmed torsdag.

Det er særligt omikronvarianten XBB.1.5, som foruroliger smitteeksperter. Og derfor vil Tyskland både kræve negative test, lave stikprøvekontroller og overvågne spildevand på fly fra Kina.

- Vi har iværksat overvågning for at få klarlagt, hvorvidt denne variant er i Tyskland - og i givet fald i hvilket omfang, siger den tyske sundhedsminister, Karl Lauterbach torsdag.

Efterlyser danske restriktioner

Herhjemme har særligt Enhedslisten, SF og Det Konservative Folkeparti presset på for, at Danmark skulle indføre restriktioner for rejsende fra Kina.

Enhedslisten ser gerne, at Danmark indfører PCR-test som stikprøvekontrol, for at holde øje med, hvordan pandemien udvikler sig i Kina. Det sagde sundhedsordfører Peder Hvelplund onsdag til TV 2.

- Det skal vi for at være på forkant, og så vi er forberedt på eventuelt nye bekymrende varianter med nedsat følsomhed overfor vacciner, mener Peder Hvelplund.

Peder Hvelplund har bedt om et møde i epidemiudvalget.

Også sundheds- og epidemi ordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, efterlyser stikprøvetest af de kinesiske indrejsende.

- Det bør man gøre nu, siger sundhedsordfører onsdag og revser samtidig regeringen for at være for "fodslæbende" på området.

Har bedt SSI vurdere

På nuværende tidspunkt er der ingen planer om, at indføre restriktioner i Danmark. Men sundhedsminister Sophie Løhde (V) oplyste onsdag aften, at der skal laves en vurdering fra SSI.

- Jeg har i dag bedt Statens Serum Institut vurdere, hvorvidt andre EU-landes tiltag i forhold til test for rejsende fra Kina er relevant i en dansk kontekst, herunder test af spildevandet fra fly ankommet fra Kina. Når denne vurdering foreligger fra SSI, vil jeg orientere ordførerne, oplyser Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.

Både Moderaterne, Venstre og Danmarksdemokraterne oplyser, at de afventer SSI's vurdering, før de kan tage stilling til eventuelle restriktioner.

Også Norge kan måske se frem til nye restriktioner i lyset af Sveriges beslutning. Det skriver NRK.

- Eventuelle tiltag i tilknytning til Kina vil blive harmoniseret med EU og regeringen vil tage stilling til det i sundhedspolitiske EU-fora, siger assisterende direktør i det norske sundhedsdirektorat, Espen Nakstad til NRK.