Coronavirus

Coronasmitten er eksploderet i Kina – og snart venter "den helt store test"

Efter genåbning af samfundet er coronasmitten eksploderet i Kina. Hospitaler er overbebyrdede, og kinesere må bestikke sig til at få kremeret afdøde.

Hospitaler og krematorier kan ikke følge med i det tempo, som coronavirus i øjeblikket spreder sig med i Kina.

Det sker, efter at landets restriktioner blev lempet i december.

Om godt to uger begynder det kinesiske nytår, hvor borgere i verdens folkerigeste land normalt bruger feriedage på at besøge venner og familie eller rejse udenlands, og det skaber usikkerhed i befolkningen.

- Mange frygter, hvad der kommer til at ske med det kinesiske nytår sidste uge i januar, hvor mange samles. Det er den helt store test: Hvor galt kommer det til at gå? siger TV 2s Asien-korrespondent, Christina Boutrup, og pointerer:

- Når den her nytårsferie starter, kan kineserne for første gang i flere år rejse ud uden at skulle i karantæne i flere uger, når de kommer hjem.

Nogle krematorier er presset til det yderste. Man har simpelthen ikke plads nok til alle de døde

Christina Boutrup, TV 2s Asien-korrespondent

Ude af kontrol

Situationens alvor viser sig allerede på flere af landets hospitaler.

I Kinas folkerigeste by, Shanghai, ligger hundredvis af ældre patienter på bårer både indenfor, men i nogle tilfælde også uden for hospitalerne, som det franske nyhedsbureau AFP har beskrevet.

- Det løber løbsk i øjeblikket, siger Thea Kølsen Fischer, der er epidemiprofessor ved Københavns Universitet, til TV 2.

Hun har tidligere været med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i Wuhan i Kina for at kortlægge, hvordan covid-19-pandemien opstod.

Skjulte dødstal

Officielt har Kina kun meldt om en håndfuld daglige coronadødsfald siden genåbningen af samfundet i begyndelsen af december. Det skete efter historisk store folkelige protester fra den kinesiske befolkning.

Men fra sygehuse og provinser meldes der om millioner af smittede, og WHO har kritiseret Kinas officielle tal for ikke at være retvisende.

- Vi mener, at de nuværende tal, der offentliggøres af Kina, underdriver de reelle konsekvenser af sygdommen i forhold til hospitalsindlæggelser, indlæggelser af intensivpatienter og især dødsfald, siger katastrofechef Michael Ryan ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Thea Kølsen Fischer er ikke overrasket over, at smitten i øjeblikket spreder sig med rekordfart i Kina.

- Det er desværre forventeligt, at man med den bratte genåbning og ophør af de mest gennemgribende smitterestriktioner nu oplever en periode med en eksplosion af epidemien, siger hun.

På grund af de voldsomme nedlukninger har relativt få kinesere tidligere været smittet, så immuniteten mod coronavirus i befolkningen er lav.

Samtidig har eksperter peget på, at mange kinesere endnu ikke er færdigvaccineret, og at den kinesiske vaccine er mindre effektiv end dem, der er brugt i flere vestlige lande.

- Omkring 40 procent af de ældre over 80 år er ikke færdigvaccineret i Kina, forklarer Christina Boutrup.

Kampen om krematorier

Den voldsomme smittespredning i Kina har flere steder ført til desperation hos syge og pårørende.

Christina Boutrup fortæller, at der blandt andet er opstået et sort marked, hvor nogle kinesere betaler tusindvis af kroner under bordet for at få slægtninge begravet.

- Nogle krematorier er presset til det yderste. Man har simpelthen ikke plads nok til alle de døde, siger hun.

- For nylig var der én, der skrev på et socialt medie: "Vi havde ikke råd til mad under nedlukningen – nu har vi ikke råd til at dø", fortæller Christina Boutrup.

Ventetiden betyder, at nogle kinesere har haft afdøde slægtninge liggende i deres hjem i mange dage.

En kvinde skrev for nylig i beskedtjenesten Wechat til de øvrige beboere i sin boligblok, at hun ville brænde sin slægtning på gaden foran boligblokken, fortæller Christina Boutrup.

Myndighederne endte dog med at hjælpe kvinden, inden det kom så vidt.

Flere millioner smittede

Siden coronarestriktionerne er blevet hævet, er Kina stoppet med den udbredte test af befolkningen, hvilket gør det meget svært at vide, hvor mange der reelt er smittet.

Men i Shanghai, hvor hospitaler er overbebyrdede, vurderes 70 procent af befolkningen at kunne være blevet smittet.

Det fortalte vicedirektør på hospitalet Roijin, Chen Erzhen, til kinesiske statsmedier tirsdag ifølge den franske avis Le Figaro. Det svarer til omkring 18 millioner mennesker – alene i Kinas folkerigeste by.

I provinsen Zhejiang, der grænser op til Shanghai mod syd, vurderes det, at der den seneste uge har været en million nye smittede dagligt, skriver Le Figaro.

Og i en anden provins, Hainan, vurderede myndighederne 30. december, at mere end 50 procent af indbyggerne var blevet smittet.

Informationer lækket fra et fælles møde mellem de kinesiske sundhedsmyndigheder peger ifølge Le Figaro på, at 250 millioner mennesker kan være blevet smittet de første 20 dage af december ud af i alt 1,4 milliarder kinesere.

EU-lande indfører krav om negativ test

Kina planlægger at åbne for, at landets indbyggere fra 8. januar kan rejse til udlandet.

Det – sammenholdt med den omfattende coronasmitte blandt kineserne – har skabt frygt i Europa for, at kinesiske rejsende kan bringe nye coronavarianter til EU-medlemslandene.

En række europæiske nationer, herunder Spanien, Frankrig og Italien, har derfor allerede indført restriktioner for indrejsende fra Kina, og onsdag har både Sverige og Tyskland fulgt trop.

Sverige har indført krav om, at indrejsende fra Kina skal kunne fremvise en negativ coronatest for at komme ind i landet. Og i Tyskland vil myndighederne kræve mindst en negativ hurtigtest for rejsende fra Kina, når de kommer til landet.

EU's medlemslande er "på det kraftigste" blevet opfordret til at kræve en negativ coronatest for rejsende fra Kina, men Danmark har endnu ikke besluttet at indføre dette krav.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har bedt Statens Serum Institut om at tage stilling til situationen, før der eventuelt skal lanceres nye tiltag for at dæmme op for smitteudviklingen herhjemme.