Coronavirus

Kinas største og rigeste by overvældet af corona

Nyhedsbureauet AFP skriver, at hundredvis af ældre patienter ligger på bårer uden for overfyldte hospitaler.

Ældre coronapatienter fylder hospitalerne i Shanghai, Kinas mest befolkningsrige storby.

Det franske nyhedsbureau AFP, der havde journalister på to hospitaler i byen over nytåret - Huashan-hospitalet og Tongren-hospitalet - skriver, at hundredvis af overvejende ældre patienter ligger på bårer udendørs, fordi intensivafdelingerne er overfyldte.

Mange af de syge er pakket ind i tæpper, jakker og huer og tilkoblet intravenøse drop, hjerteovervågning eller iltbehandling.

Skændtes om en drop

Mange af patienterne, som AFP så, havde svært ved at trække vejret, og nogle syntes at være umulige at kontakte.

Et sted overværede en AFP-journalist en ældre kvinde og en ældre mand strides om et drop.

- Jeg var her først, sagde kvinden.

De kinesiske myndigheder fjernede i december meget pludseligt og uden forberedelse en lang række omfattende restriktioner og foranstaltninger mod covid-19.

Omfattende protester

I løbet af en enkelt dag blev karantæneordninger, massetest, pludselige totale nedlukninger og udbredte karantæneordrer ophævet.

U-vendingen i den kinesiske politik kom efter omfattende protestaktioner og demonstrationer mod de smitteværnsregler, som havde været gældende i lang tid.

Det har medført en voldsom smitteudbredelse, som har overbelastet landets sundhedsvæsen, begravelsesforetagender og krematorier.

Op mod 70 procent smittede

Krisen er akut i Shanghai, som er en af Kinas rigeste byer.

- Op mod 70 procent af indbyggerne kan være smittet med covid-19, siger en af byens mest fremtrædende læger, Chen Erzhen, der er vicedirektør på Ruijin-hospitalet og medlem af Shanghais covid-19 ekspert-rådgivningspanel.

Han har fremsat udtalelsen til den statslige avis Folkets Dagblad.

- Situationen er radikalt forandret i forhold til foråret. Der er formentlig mellem 20 til 30 gange flere smittede nu, siger Chen og tilføjer, at antallet af patienter til hospitalets hasteindlæggelse er steget til 1600 om dagen - 80 procent af dem er coronarelaterede.