Krigen i Ukraine

Mystik om fotos af Putin: Er han omgivet af skuespillere?

Billeder fra Putins nytårstale har sat gang i en debat om, hvem der egentlig står bag ved ham. Men det er en dum diskussion, skriver russiske medier.

Inden du læser resten af denne artikel, skal du vide, at den er et bevis for, hvor dum man overhovedet kan være.

Dette er fascinerende. Hvem er hun?

Clarissa Ward, korrespondent, CNN

I hvert fald hvis man skal tro den russiske meningsdanner Alexander Kots, der for et par måneder siden blev udpeget som medlem af Ruslands menneskerettighedsråd af landets præsident, Vladimir Putin.

Alexander Kots arbejder til daglig med at dække krigen i Ukraine for den regimetro russiske avis KP, men hans første opsigtsvækkende artikel i 2023 handlede hverken om tvangsudskrevne russiske soldater, der jubler som børn, når de dræber ukrainere eller sejrrige tilbagetog over Dnepr-floden.

I stedet brugte han over 500 ord på at fortælle sine læsere, at de seneste dages skriverier om Vladimir Putin på sociale medier er pure opspind.

Helt konkret handler det om, hvem der stod bag Vladimir Putin, da han holdt nytårstale til russerne 31. december.

- Det er forbløffende, hvor dybt menneskelig dumhed kan stikke, lyder indledningen på hans artikel, der kun giver spekulationerne ny næring.

Hvem er hun?

Spekulationerne begyndte søndag morgen, da en opmærksom journalist lagde mærke til, at den kvinde, som stod umiddelbart bag Vladimir Putin under talen, ser ud til at have optrådt i flere andre roller, når den russiske præsident har mødt pressen.

- En soldat, en sømand, en from kristen. Guds veje er uransagelige, skrev den London-baserede hviderussiske journalist Tadeusz Giczan på Twitter, hvor han samtidig lagde tre fotos op af Putin sammen med en blond kvinde, der til forveksling ligner hende fra nytårstalen.

Tweetet gik viralt og er i skrivende stund set over 12 millioner gange.

Det blev blandt andet samlet op af Clarissa Ward, der er korrespondent for den amerikanske tv-station CNN.

Clarissa Ward gav sig til at kigge på personerne ved siden af kvinden og fandt flere tilsyneladende dobbeltgængere.

- Dette er fascinerende. Hvem er hun? En livvagt? En skuespiller? Der er flere andre ansigter, som går igen på begge af billederne til højre, skrev hun.

Er det den samme?

Jason Jay Smart, der er journalist på den proukrainske avis Kyiv Post, lagde også mærke til de tilsyneladende gengangere omkring præsidenten.

- Som man kunne forvente, blev der ikke engang brugt rigtige soldater ved Putins nytårstale, men skuespillere. (Altså folk der er indhentet af kontoret for præsidentiel beskyttelse), skrev Jason Jay Smart på Twitter.

Ukraines tidligere forsvarsminister Andrij P. Zagorodnjuk bemærkede også ligheden og skrev på Twitter, at han ikke var overrasket.

Andre brugere på sociale medier fandt hurtigt frem til andre billeder af Putin i selskab med en blond kvinde, der ligner personen fra nytårstalen - for eksempel da han fik sig en is ved en flyopvisning i Zhokonskij uden for Moskva i 2017.

Og da han blev lækkersulten igen samme sted i 2019.

På ukrainske Telegram-kanaler har kvinden endda fået øgenavnet Natasja.

"For dumt"

I skrivende stund er det ikke muligt at afgøre, om der er tale om den samme blonde kvinde på alle billederne.

Men ifølge den russiske medieperson Alexander Kots er mystikken om billederne altså udtryk for dumhed.

Han skriver i avisen KP, at kvinden i det orange regntøj og kvinden, der er iført et rosa hovedtørklæde, rigtignok er den samme person - da begge billeder er fra et besøg ved Ilmen-søen i 2016, hvor Vladimir Putin efterfølgende hyggede sig omkring et bål med fiskerne samt drak te og tog i kirke med dem.

Ifølge Alexander Kots er denne kvindes navn Larisa Serguhina, og hun ejer angiveligt et fiskeriselskab i Novgorod.

Det er formentlig folk fra hans administration og livvagt

Flemming Splidsboel, seniorforsker på DIIS med speciale i Rusland

Kvinden bag præsidenten under nytårstalen er ifølge Alexander Kots en anden person end fra billederne ved Ilmen-søen.

Hun er ifølge hans oplysninger en sanitetsuddannet kaptajn ved navn Anna Sidorenko.

Her ses hun med præsidenten under en ceremoni 31. december.

Ekspertens vurdering

I Danmark er historien om personerne omkring Vladimir Putin blandt andet blevet delt på Twitter af Flemming Splidsboel, der er seniorforsker på DIIS med speciale i Rusland.

Flemming Splidsboel siger til TV 2, at han tror, der er en kerne af sandhed i spekulationerne.

Han er ret sikker på, at Ruslands præsident har ansatte til at spille forskellige roller - uanset om den blonde kvinde er en af dem eller ej.

- Det er sandsynligvis nogen, han har med sig. Det er formentlig folk fra hans administration og livvagt. Det er sandsynligvis nok også folk, som er underlagt sikkerhedsbegrænsninger, og som er coronatestede. Og så ser de ofte godt ud, siger han.

At mediepersonen Alexander Kots skriver, at det er "for dumt" at beskæftige sig med sagen i avisen KP og til sine 673.000 følgere på Telegram er ifølge Flemming Splidsboel interessant.

Flemming Splidsboel siger til TV 2, at man ikke bør tage ret meget af det, Alexander Kots skriver, for gode varer, men som ekspert i russiske forhold synes han, det er interessant, at de russiske medier tager historien op.

- Det betyder, at rygtet er nået ud i det russiske samfund, ellers havde man forbigået det i tavshed. For mig er det interessant, at man forsøger at gendrive det, siger Flemming Splidsboel.