Udland

"Komplet krisetilstand" på britiske hospitaler: - Koster hundredvis livet hver uge

Patienter venter i nogle tilfælde dagevis på at modtage behandling på akutmodtagelser, og ambulancer strander i kø foran hospitalerne.

De britiske hospitaler er presset helt til bristepunktet, og situationen er nu så alvorlig, at det koster liv.

Sådan lyder opråbet fra læger og branchefolk i britiske medier.

Vi kan ikke fortsætte sådan her – det er usikkert og uværdigt

Adrian Boyle, formand, Royal College of Emergency Medicine

Ian Higginson, der er næstformand i sammenslutningen af akutlæger, Royal College of Emergency Medicine (RCEM), siger til BBC Radio, at nogle skadestuer og akutafdelinger er i "komplet krisetilstand".

Ifølge organisationen står det britiske sundhedsvæsen over for sin værste vinter nogensinde.

En række hospitaler har de seneste dage erklæret "kritiske hændelser", som betyder, at de ikke kan fungere som normalt på grund af ekstraordinært pres, og nogle patienter bliver bedt om at blive væk fra akutafdelinger, hvis ikke deres tilstand er livstruende.

Ian Higginson kalder ventetiden, som nogle patienter oplever, for "rystende" og siger til BBC, at han har hørt om ventetider på op til fire dage.

- I mange tilfælde er vi ikke i stand til at yde pleje på det niveau, som vi gerne ville. Der er ingen tvivl om, at hvis ikke du kan få en ambulance til nogen, som har hjertestop, så vil de patienter tage skade eller dø som konsekvens, siger han.

Video: EBU

Søndag sagde RCEM-formanden, Adrian Boyle, i et interview med Times Radio, at det er uundgåeligt, at forsinkelserne koster liv.

- Vi ser nu, at lange ventetider bliver sat i forbindelse med øget dødelighed, og vi tror, at et sted mellem 300 og 500 personer hver eneste uge dør som konsekvens af forsinkelser og problemer med akutbehandling, forklarede han.

Problemer står i kø

De britiske sundhedsmyndigheder, NHS, advarer mod at drage forhastede konklusioner om øget dødelighed, selvom kommunikationschefen, Chris Hopson, erkender, at hospitalerne er "under et signifikant pres i øjeblikket".

Han fortæller til BBC Radio, at han er ked af den service – eller mangel på samme – som i øjeblikket kan opleves på nogle hospitaler.

Han fremhæver en række faktorer, som har bidraget til den aktuelle krisesituation:

  • 18 procent flere patienter på akutafdelinger over de seneste seks uger sammenlignet med samme periode sidste år
  • En stigning fra 4500 til 9500 covidpatienter i England på få uger
  • Omkring 3800 influenzaindlagte sammenlignet med 520 for godt en måned siden
  • Forsinkede udskrivelser af raske patienter som i øjeblikket tæller 12.000
  • Voksende befolkning og en faldende levestandard

Sammenlagt betyder det ifølge Chris Hopson, at 25.000 ud af de 100.000 britiske sengepladser i øjeblikket er optaget af raske patienter, der venter på at blive udskrevet, eller personer syge med covid-19 eller influenza.

Samtidig er omkring 9500 medarbejdere i sundhedsvæsnet selv fraværende i øjeblikket på grund af covid-19.

Historiske strejker blandt sygeplejersker og ambulancereddere i december har kun forværret situationen, og der er varslet nye strejker i januar.

Aldrig været værre

Saffron Cordery, der er fungerende chef for fagforeningen NHS Providers, sammenligner over for nyhedsbureauet PA den nuværende situation med de tidligere stadier i coronapandemien.

Foruden de allerede nævnte faktorer tilføjer hun personalemangel, manglende investeringer, nedslidte medarbejdere og en operationspukkel som andre forklaringer på krisen.

Formanden for Selskab for Akutmedicin, Tim Cooksley, går skridtet videre og siger i et interview med Sky News, at presset på sundhedsvæsnet er værre end nogensinde.

Han mener, at der er behov for akut handling, hvis der skal rettes op på situationen.

- Der har aldrig været større anerkendelse blandt samtlige medarbejdere af, at den nuværende situation er værre, end den før har været, siger Cooksley og tilføjer:

- Situationen er meget værre, end vi oplevede under coronapandemien, da den toppede.

Ambulancepatient ventede 99 timer

Sky News rapporterer mandag, at hospitaler i mindst seks områder i øjeblikket er ramt af kritiske hændelser. Det drejer sig om Derbyshire, Nottingham, Dorset, Hampshire og Isle of Wight, Buckinghamshire samt Staffordshire.

Men mange flere meldes tæt på bristepunktet.

Britiske medier har de seneste dage bragt billeder af syge, der ligger på gulvet i akutmodtagelsen og venter på behandling, og alvorligt syge børn der ligger sovende på stole. Andre billeder viser patienter, der må modtage behandling i sygesenge eller bag afskærmede områder i venteværelset.

30. december fortalte BBC om en handicappet mand fra det sydøstlige Wales, som trods brystsmerter måtte vente 36 timer i en stol i hospitalets venteværelse uden mad og drikke og derefter 12 timer i et tilstødende lokale, mens de hospitalsansatte prøvede at få ham indskrevet til undersøgelse.

Nytårsdag kunne Sunday Times fortælle om en patient, der måtte vente 99 timer i akutmodtagelsen, efter han var ankommet med ambulance til Great Western Hospital i Swindon.

I sidste uge beskrev The Guardian, hvordan hver fjerde ambulancepatient måtte vente over en time på at blive overdraget til personale på akutmodtagelsen efter ankomst til hospitalet. Ventetiderne betyder, at ambulancerne strander i kø ved hospitalerne, og at de derfor ikke kan køre ud og hjælpe folk i nød.

Familien til en 77-årig mand fra Wiltshire i det sydvestlige England fortæller til ITV, at de ventede 13 timer på en ambulance, selvom manden havde mavesmerter. Da hjælpen endelig nåede frem, var han død.

- Vi kan ikke fortsætte sådan her – det er usikkert og uværdigt, siger akutlægeformanden Adrian Boyle til Times Radio.

Den britiske regering har ifølge The Independent oplyst, at der afsættes knap 120 millarder kroner ekstra til sundheds- og plejeområdet over de næste to år samt fire milliarder her og nu til at få løst problemerne med langsomme udskrivninger.

Derudover er premierminister Rishi Sunak på vej med en genopretningsplan for NHS, men der er ikke sat dato på, hvornår den er klar.