Krigen i Ukraine

Russiske soldater sendte nytårshilsen på drone til ukrainerne

Rusland angriber nu bevidst civile og forsøger at skabe frygt og dårlig moral, mener Ukraine.

En kamikazedrone med kurs mod Kyiv nytårsnat bar en særlig besked fra russerne: "Godt nytår" stod der ifølge Kyiv Post, der citerer politichefen i Kyiv, Andriy Nebytov, for billedet.

Nytårshilsenen var skrevet på en kamikazedrone, der var sendt mod Ukraines hovedstad natten til søndag.

Dronen var en ud af mange droner, der blev sendt afsted i et angreb mod Kyiv nytårsnat.

Ukraines luftvåben siger, at landet i alt har skudt 45 russiske angrebsdroner ned i løbet af nytårsaften og nytårsnat. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Luftalarmer lød over Kyiv

I Kyiv gik luftalarmen allerede en halv time inde i 2023. Ifølge det ukrainske luftvåben blev 13 af dronerne skudt ned før midnat og 32 efter midnat natten til søndag.

Det er ikke oplyst, om nogen af ​​dronerne ramte deres mål i Ukraine.

Kort før droneangrebene ramte et omfattende missilangreb ned over den ukrainske hovedstad.

Den dystre start på det nye år har medført mindst tre dødsfald landet over, skriver nyhedsbureauet AP.

Et natangreb, der ramte den sydlige by Kherson, dræbte mindst en, sårede en anden og ødelagde hundredvis af vinduer på et børnehospital i byen. Det melder Kyrylo Tymosjenko, der er vicestabschef for den ukrainske præsident.

I mellemtiden døde en 22-årig kvinde, efter at hun var blevet såret i et raketangreb i den østlige by Khmelnytskyj, melder byens borgmester.

I Kyiv var der også flere sårede. AP skriver, at begivenhederne nytårsnat tyder på, at tempoet i Ruslands angreb er taget til.

Briter havde forudset angreb

Men angrebene kom ingenlunde som en overraskelse. Det britiske forsvarsministerium havde allerede tidligt på nytårsaftensdag varslet, at russerne pønsede på at ødelægge ukrainernes nytår for at knække befolkningens moral.

Og ganske rigtigt begyndte raketter og droner at vælte ind over de ukrainske byer få timer senere.

Ukrainske embedsmænd mener ligesom briterne, at Rusland nu bevidst angriber civile og forsøger at skabe frygt og dårlig moral.

Men hvis det er russernes strategi, så kommer den til at fejle. Så klar i mælet er Jacob Kaarsbo, senioranalytiker ved Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i FE.

- Jo mere russerne forsøger at terrorisere civilbefolkningen, jo mere ønsker de (ukrainerne, red.) egentlig at smide russerne ud, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

Kaarsbo vurderer, at kampene i Ukraine vil fortsætte ind i det nye år. Og for ukrainerne er det med ét mål for øje:

- Den eneste måde, hvorpå ukrainerne kan få fred, er ved at tilføre russerne et overvældende nederlag. Det er også det, de har forfulgt siden foråret, siger Jacob Kaarsbo.

Han tror, at Rusland går et svært år i møde med hård modstand på slagmarken. For ifølge senioranalytikeren kommer krigen ingen vegne i øjeblikket.

- Krigen fører dem (russerne, red.) ikke nogen vegne hen andet end til mere armod og til flere dårlige hændelser, siger Jacob Kaarsbo.

Analytikeren tror ikke, at Putin får held med at erobre Ukraine i det nye år.