Krigen i Ukraine

Rusland har nedskudt endnu en drone ved vigtig luftbase

Ifølge russerne har Ukraine allerede gennemført angreb mod Engels-luftbasen to gange i denne måned. Torsdag blev endnu en drone skudt ned nær basen.

Det russiske luftforsvar har torsdag nedskudt en drone nær Engels-luftbasen i det sydvestlige Rusland.

Det skriver den lokale guvernør i Saratov-regionen, Roman Busargin, på sin Telegram-kanal.

- Luftforsvarssystemer skød et ubemandet luftfartøj ned i Engels-regionen, skriver han og tilføjer:

- Som konsekvens af faldende vragdele blev hegnet ved et privat hus, en bil og en garage beskadiget, og vinduet blev slået ind i et af husene. Der var ingen andre skader. Ingen personer kom til skade.

Inden da havde flere lokale russere på sociale medier rapporteret om en eksplosion og lyden af luftsirener, skriver Reuters.

Oplysningerne om dronenedskydningen er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Men ifølge russerne har Ukraine allerede to gange tidligere på måneden forsøgt at angribe netop Engels-basen – med seks dræbte og otte sårede russiske soldater som konsekvens.

Luftbase mål for flere angreb

Engels-basen ligger mere end 600 kilometer inde i Rusland og bliver brugt til at iværksætte angreb mod Ukraine.

Det er en af to russiske luftbaser, der huser langdistancebombefly, der er en del af landets strategiske nukleare styrker.

5. december blev en ukrainsk drone ifølge Ruslands Forsvarsministerium skudt ned, netop som den nåede frem til Engels-luftbasen. Eksplosionen og nedfaldende vragrester beskadigede to fly, mens tre soldater blev dræbt og fire andre såret.

Tre uger senere, 26. december, var meldingen stort set den samme: En ukrainsk drone var skudt ned ved Engels, og tre soldater var blevet dræbt af faldende vragrester. Fire var såret. Til gengæld var der ingen skader på bombefly denne gang, oplyste det russiske forsvarsministerium.

Ukraine har aldrig officielt taget skylden, men har kaldt angrebene på russisk jord for "karma" og "konsekvensen af krigen". Ukrainerne har heller ikke reageret på meldingerne om torsdagens nedskydning.

Psykologisk slag for Rusland

Angrebene mod Engels-basen – 5. december var der desuden eksplosioner ved Djagilevo-luftbasen – har vakt opsigt og fået flere eksperter til at så tvivl om effekten af det russiske luftforsvar.

Blandt andet sagde Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, efter angrebet 2. juledag, at russerne tilsyneladende ikke er gode nok til at beskytte egne baser.

- Russerne siger godt nok, at de har skudt en drone ned, men vi har også efterhånden set en række af de her luftangreb, sagde lektoren til TV 2.

Selvom skaderne har været begrænsede, er angrebene i høj grad et psykologisk slag for Rusland, mener han.

Luftrum blev lukket

Efter torsdagens nedskydning ved Engels-basen blev luftrummet nær lufthavnen i Saratov midlertidigt lukket "af sikkerhedshensyn", skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

Flere fly blev omdirigeret, men torsdag eftermiddag er trafikken genåbnet.

Ifølge guvernør Roman Busargin har der også floreret rygter om en evakuering fra Engels, men det er ikke sandt, skriver han på Telegram.

- Forhold jer venligst i ro. Der er intet behov for at evakuere fra byen, understreger han.