Rusland og Kina sender klart signal med storstilet militærøvelse
Den militære operation skal bekræfte billedet af, at Rusland og Kina har en fælles interesse i forhold til at udfordre Vesten, lyder det fra ekspert.
Rusland og Kina har hen over julen afholdt en ugelang fælles militærøvelse i Det Østkinesiske Hav.
Flådeøvelserne har ifølge nyhedsbureauet Reuters fundet sted fra 21. til 27. december i farvandet ud for byen Zhoushan, som ligger syd for millionbyen Shanghai.
De to lande har øvet sig i praktiske, militære opgaver, som blandt andet omfatter erobring af fjendtlige ubåde og affyring af missiler mod krigsskibe, oplyser Ruslands forsvarsministerium.
En video fra den fælles øvelse til havs viser eksempelvis, hvordan en russisk officer trykker på en knap, som udløser en salve af missiler, der kort efter styrter ned i Det Østkinesiske Hav.
Begrænset militær værdi
Camilla Nørup Sørensen er lektor på Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og hun forklarer, at de fælles militærøvelser mellem Rusland og Kina ikke er et usædvanligt syn på de kanter.
De to lande har gennem de seneste år styrket deres strategiske samarbejde – herunder flådeøvelser, lyder det.
Man bør dog ikke overvurdere betydningen af træningen, for det kan ikke sammenlignes med de fælles NATO-øvelser, som vestlige lande gennemfører.
- Det er ikke på samme niveau. Rusland og Kina ønsker først og fremmest at sende et signal, og den militære værdi er begrænset, siger Camilla Nørup Sørensen til TV 2.
Operationen skal dog være med til at bekræfte billedet af, at Rusland og Kina har en fælles interesse i forhold til at udfordre Vesten, lyder analysen.
Regelmæssige øvelser
Ruslands-ekspert Flemming Splidsboel fremhæver også, at de militære øvelser mellem de to stormagter foregår med regelmæssigt mellemrum.
Seniorforskeren ved Dansk Institut for Internationale Studier forklarer, at Rusland på det seneste har deltaget i øvelser, som kommer tættere og tættere på kinesiske problemstillinger, der eksempelvis omhandler Taiwan eller forhold i Det Østkinesiske Hav.
Omvendt har Kina deltaget i øvelser i Østersøen, hvor Rusland har store interesser.
- De to landes øvelser er blevet større og skarpere gennem årene, siger Flemming Splidsboel.
Udeståender med Japan
I løbet af de seneste år er den russiske præsident, Vladimir Putins, forhold til Kina og præsident Xi Jinping blevet tættere.
Kort før at Rusland invaderede Ukraine 24. februar, erklærede Rusland og Kina "et partnerskab uden grænser".
Camilla Nørup Sørensen påpeger, at de to stormagter det seneste år har gennemført flere, store militære øvelser sammen – både til lands og i luften.
Kina deltog i begyndelsen af september i den storsilede Vostok-militærøvelse i det østlige Sibirien, og i november var begge lande involveret i en fælles flyveøvelse over Det Østkinesiske Hav ud for Japan.
Beliggenheden var ifølge Camilla Nørup Sørensen ikke tilfældig, for både Rusland og Kina har udeståender og store interesser forbundet til Japan, som er en tæt allieret med USA.