Udland

Rekordmange skuddrab i Sverige – nu henretter bandemedlemmer hinanden

En af årsagerne til de rekordmange skuddrab er, at voldsparatheden i de svenske bandemiljøer er blevet langt større, fortæller TV 2s korrespondent.

Når 2022 inden længe går på hæld, kan Sverige se tilbage på et år med rekordmange skuddrab.

Ifølge det svenske medie TT er foreløbigt 62 personer i år blevet dræbt af skud – primært i forbindelse med bandeopgør i indvandrermiljøer.

Det er ikke mere end ti år siden, at Sverige forholdsmæssigt var et af de lande i Europa med færrest skuddrab. I 2012 blev 17 personer dræbt af skud i Sverige.

I 2020 blev der registreret en hidtidig rekord i antallet af skuddræbte, hvor 47 mistede livet som følge af skud. I 2021 blev 45 personer dræbt af skud, viser en opgørelse fra politiet. Sverige har cirka 10,35 millioner indbyggere.

I Danmark, der har cirka 5,83 millioner indbyggere, blev otte personer dræbt af skud sidste år.

Bander er blevet mere voldsparate

En af årsagerne til de rekordmange skuddrab er, at voldsparatheden i de svenske bandemiljøer er blevet langt større. Det fortæller TV 2s korrespondent i Norden, Jesper Zølck.

- Tidligere blev et rivaliserende bandemedlem måske straffet med en omgang tæsk eller et skud i benet, men nu går banderne i langt højere grad efter at dræbe. Det er det, vi har set adskillige eksempler på – deciderede henrettelser af rivaliserende bandemedlemmer, fortæller Jesper Zølck.

Sverige har erkendt deres bandeproblemer for sent, og derfor er det svært for politiet at håndtere.

Det siger Poul Kellberg, der er kriminolog og direktør ved organisationen Comeback:

- De her små samfund lukker sig om sig selv og får sit eget retfærdighedskodeks. Disse samfund består ofte af unge mennesker, som ikke har fundet sig selv, og som har en masse udfordringer – inklusive misbrug og boligløshed. Og så udvikler der sig nogle netværk, hvor de her mennesker bliver mere og mere afstumpede over for det samfund, vi andre er en del af.

Skal sidestilles med terrorisme

Udviklingen har gjort flere områder i byer som Stockholm og Malmø meget udsatte. Derfor har Sveriges nye borgerlige regering sat hårdt ind for at komme den organiserede kriminalitet til livs.

Under den svenske valgkamp i september var bandekriminalitet et stort emne. Her ytrede Ulf Kristersson, der senere blev statsminister, ønske om mere politi.

- Det skal være ulovligt at være med i en bande, og det skal sidestilles med terrorisme, sagde Kristersson under valgkampen.

Et af den svenske regerings tiltag er en ny sikkerhedspakke, der blev præsenteret kort før jul.

Den skal blandt andet give politiet øgede beføjelser til at oprette midlertidige visitationszoner for at bekæmpe bandekriminalitet.

I sikkerhedspakken bliver der også lagt op til, at folk skal kunne vidne anonymt i retten, så de trygt kan dele oplysninger.

Forslagene i pakken skal undersøges det kommende år for at se, om de kan blive til virkelighed.