Krigen i Ukraine

Generobret by under intenst bombardement: - Vi kan ikke klare det længere

Ukraine generobrede Kherson 11. november, men siden har Rusland forsøgt at vinde den strategisk vigtige havneby tilbage.

Julen rimer for mange på ro og afslapning, men det har på ingen måde været tilfældet de seneste dage i den sydlige del af Ukraine.

Julefreden har i hvert fald ikke indfundet sig i Kherson, hvor flere end 400 mennesker har forladt byen i det krigshærgede land siden juledag.

Det sker som følge af en kraftig stigning i bombardementerne af byen fra russisk militær, skriver BBC.

- Tidligere beskød de russiske styrker os 7 til 10 gange om dagen – nu er det 70 til 80 gange. Det er alt for skræmmende, siger ukrainske Elena Selivanova til mediet og uddyber:

- Jeg elsker Ukraine og min kære by. Men vi er nødt til at forlade den.

Under intens beskydning

Hundredvis af indbyggere er de seneste dage flygtet i deres biler ud af den strategisk vigtige by, der ligger ved Dnepr-floden, ikke langt fra Krim-halvøen.

Havnebyen Kherson og regionen af samme navn er vigtigt land for russerne i forsøget på at bevare kontakten og forsyningslinjerne til Krim-halvøen.

BBC har også talt med ukrainske Iryna Antonenko, der er grædefærdig over at måtte forlade byen.

- Vi kan ikke klare det længere. Beskydningen er så intens. Et angreb ramte vores nabohus, og min fars hjem blev også beskudt, forklarer hun.

Kampvogne mod storbyen

Russiske styrker har ifølge The Guardian affyret i alt 33 raketter mod civile mål i Kherson i løbet af det seneste døgn. Det oplyser det ukrainske militær onsdag morgen på Telegram.

Rusland har samtidig indsat flere kampvogne og pansrede køretøjer imod storbyen, hvor kampene er intensiveret.

Umiddelbart syd for Kherson blev mindst én person dræbt og fem andre såret under tirsdagens beskydning af byen Oleshky, hvor en fødeafdeling på et hospital blandt andet blev beskudt.

Ukrainske styrker generobrede 11. november Kherson, som er regionens administrative centrum, samt en række bosættelser i regionen.

Men siden da har Rusland forsøgt at udmatte lokalbefolkningen og gøre livet uudholdeligt for dem ved at bombe den civile infrastruktur. Dermed er ukrainerne blevet afskåret fra basale goder som varme, vand og elektricitet.

Juleaftensdag foretog Rusland et stort morterangreb på Kherson, hvor mindst 10 personer blev dræbt og 68 blev såret.

Havnebyen blev ifølge den ukrainske regering ramt 41 gange af morterer.

Opfordrer til at forlade Kherson

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, delte juleaftensdag en række billeder fra Kherson på det sociale medie Instagram med teksten:

- Om morgenen, lørdag, på juleaften i den centrale del af byen (Kherson, red.). Det her er ikke militære anlæg. Det her er ikke krig inden for reglerne. Det her er terror, det er drab for intimideringen og fornøjelsens skyld.

Den regionale administration i Kherson har opfordret civilbefolkningen til at forlade den krigshærgede by, men ifølge BBC er der stadig adskillige titusinder af ukrainere tilbage i byen.