Krigen i Ukraine

Eksperter ser flere scenarier for krigen i 2023

Danskerne skal forberede sig på, at der ikke er udsigt til fred i Ukraine næste år.

Det er ikke sandsynligt at krigen i Ukraine slutter i 2023, og danskerne skal forberede sig på, at der ikke kommer fredsforhandlinger i løbet af næste år.

Det vurderer to danske eksperter over for TV 2.

- Det mest sandsynlige er, at krigen ikke slutter i 2023. Vi skal ikke glemme, at i virkelighedens verden kender flere eksempler på krige, der aldrig rigtigt er sluttet, siger Mette Skak, lektor på Institut for Statsvidenskab på Aarhus Universitet.

Hun mener, at danskerne skal se på Ukraine, som vi ser på et andet land, hvor konflikter hører til dagligdagen.

- Man skal vænne sig til at se Ukraine som en slags europæisk Israel. Ukraine har uddannelsesniveauet til vedvarende at holde Rusland stangen.

- Selv om mange danskere måske har svært ved at sympatisere med Israel, vedbliver det at være vigtigt at støtte Ukraine for at sætte proppen i i forhold til Rusland, siger Mette Skak.

Seks scenarier

Heller ikke Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), mener, at der er udsigt til en snarlig ende på krigen i Ukraine.

Han har i en artikel for Tænketanken Europa opstillet seks scenarier og vurderet sandsynligheden for udviklingen de kommende fire til seks måneder.

Han mener selv, at de kommende måneder vil byde på en blanding af to af de beskrevne scenarier – en fastfrosset konflikt og en ukrainsk vinteroffensiv.

- Samlet set er det mest sandsynlige, at vi hen over vinteren vil se en blanding af scenarie ét, fastfrosset konflikt, og tre, ukrainsk vinterblitz, udfolde sig, skriver Jacob Kaarsbo.

For BBC har fem eksperter peget på fem forskellige scenarier for udviklingen i krigen i 2023, tre af eksperterne forventer ligesom de to danske eksperter ikke, at der er udsigt til at krigen ender snart.

- Desværre vil dette fortsætte med at være en langstrakt politisk, økonomisk og militær kamp på beslutsomhed. Og ved udgangen af 2023 vil krigen sandsynligvis stadig være i gang, siger en af dem, Barbara Zanchetta, afdeling for krigsstudier på Kings College i London.

To eksperter tror på hurtig ukrainsk sejr

Men Andrei Piontkovsky, forsker og analytiker med base i Washington, siger til BBC, at Ukraine kan have vundet krigen i løbet af få måneder

- Ukraine vil vinde ved at have genetableret hele sin territoriale integritet, senest i løbet af foråret 2023, siger han.

Også Ben Hodges, tidligere general for de amerikanske styrker i Europa, mener at krigen vil blive afgjort til fordel for Ukraine i 2023.

- Det er for tidligt at planlægge en sejrsparade i Kyiv, men momentum er med Ukraine nu, og jeg er ikke i tvivl om, at de vil vinde denne krig formentlig i 2023, siger han.

Selv om Mette Skak mener det er mest sandsynligt krigen varer længe endnu, vil hun ikke afvise ukrainsk sejr, som den tidligere general forudser.

- Jeg er enig i at Rusland ikke kan vinde denne krig. Ukraine har vist sig at være en mere slagkraftig modstander, end russerne havde ventet. Det skyldes dels vestlige våben, og dels at det for Ukraine er en eksistenskamp.

- Samtidig er det en kamp mellem David og Goliath med Rusland i Goliaths rolle, så kvantitativt skal man ikke undervurdere Rusland., siger Mette Skak.