Krigen i Ukraine

Ukrainsk mor og hendes søn bor i polske containere i Kyiv: - Nu begynder vi forfra

Millioner af ukrainere mangler strøm, vand og gas. En lang række ukrainere har måttet forlade deres hjem.

Millioner af mennesker i Ukraine kæmper denne vinter med helt basale ting som at holde varmen og lave mad på grund af gentagne russiske angreb mod landets infrastruktur.

Faktisk er adgangen til strøm, vand og gas efterhånden så begrænset, at FN har advaret om, at en mulig humanitær katastrofe truer i Ukraine.

Flere steder har de ukrainske myndigheder oprettet shelters med adgang til nødgeneratorer. Her kan indbyggerne få varmen, få den nødvendige strøm på mobilen og skaffe rent vand.

Andre steder – særligt i de områder af Ukraine, der blev hårdest ramt under krigens indledende fase – er situationen nu så alvorlig, at det tvinger indbyggere på flugt fra deres hjem.

Det gælder også for den pensionerede fabriksarbejder Olga Bichkova, som sammen med sin søn fundet et hjem i Gorenka, en forstad til den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Da TV 2 møder hende i Gorenka, har hun og sønnen netop haft deres første nat i en midlertidig containerbolig, stillet til rådighed af den polske regering.

Der er ikke meget privatliv, men til gengæld er det et varmere hjem end lejligheden, hvor temperaturen ofte nærmer sig nulpunktet.

- 12-13 grader. Det er fint, siger hun til TV 2 og peger på containerens termometer.

- Det er bedre end 3 grader. Her kan man få varmen.

Levende lys og brænde

Sammen med 115 andre beboere har Olga Bichkova indlogeret sig i containeren, der er en del af et stort internationalt projekt om at sikre boliger til flygtede ukrainere i landet.

Ifølge mediet Notes from Poland er det meningen, at containerne skal huse op mod 20.000 kvinder og børn i forstæder og større ukrainske byer som Lviv og Kyiv.

Gorenka, hvor Olga Bichkova bor i en lejlighed, er et af de steder, hvor de hårdeste kampe fandt sted i begyndelsen af den russiske invasion.

Flere af byens huse står fortsat tilbage i ruiner, og indbyggerne må klare sig med levende lys og brænde.

Ligesom de andre hjem i byen blev Olga Bichkovas hjem også ramt i angrebene – 12 gange fra begge sider.

Siden har centralvarmen været væk, og strømmen kommer kun lejlighedsvist. Derfor gælder det om at klæde sig varmt på, når man skal sove, ligesom en varmedunk under dynen har været et flittigt benyttet redskab.

Alt, hvad der hedder madlavning, er foregået over bål udendørs.

Med den midlertidige indlogering i containerne i Kyiv-forstaden kan Olga Bichkova og hendes søn nu se frem til nætter uden varmedunke og madlavning indendørs:

- Det er sådan, vi begyndte. Nu begynder vi så forfra, siger hun.