To angreb sætter alarmklokkerne i gang hos Putin, siger eksperter
Selvom angreb mod russisk luftbase ikke har militær effekt, er det stadig et psykologisk slag for Rusland, siger lektor.
Ikke bare en gang, men hele to gange er det efter alt at dømme lykkedes Ukraine at bryde igennem det russiske luftforsvar og angribe langt inde i Rusland inden for den seneste måned.
Og det er meget bemærkelsesværdigt, siger Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.
Det seneste angreb fandt sted natten til mandag mere end 600 kilometer inde i Rusland. Her blev Engels-luftbasen, der bliver brugt til at iværksætte angreb mod Ukraine, ramt af en ubemandet drone. Luftbasen var også mål for et angreb 5. december.
- Man må regne med, at efter Ukraine ramte Engels-luftbasen for en måned siden, har russerne skærpet deres luftforsvar og set på, hvad de kunne gøre, for det ikke sker igen. Så det er ret markant, når sådan noget sker igen, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.
- Ruslands luftforsvar er ikke godt nok
Ukraine har ikke taget ansvar for angrebet, der er bekræftet af Ruslands forsvarsministerium. Dog har Ukraine hentydet til, at Ruslands krig ikke er uden konsekvenser.
Ifølge Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, tyder de to angreb på, at russerne ikke er gode nok til at beskytte egne baser.
- Russerne siger godt nok, at de har skudt en drone ned, men vi har også efterhånden set en række af de her luftangreb, siger lektoren til TV 2 og påpeger, at ukrainerne også har været i stand til at ramme mål på Krim-halvøen.
Han siger, at i og med at luftbasen ikke er blevet sat ud af funktion efter angrebet, har det ingen militær effekt. Dog mener han, at det i høj grad er et psykologisk slag for Rusland.
Skaber uro
Ifølge Jacob Kaarsbo skaber angrebene uro i toppen af den russiske ledelse.
- Det er meget alarmerende for dem, at Ukraine kan nå 600 kilometer ind i Rusland, siger han.
Der er ifølge Peter Viggo Jakobsen noget klogt i at ramme militærbaser frem for civile mål i Rusland.
På den måde forsøger Ukraine nemlig at begrænse krigen frem for at give Rusland incitament til at eskalere den, siger han.
Kræver reaktion
Angrebene presser også Rusland til at reagere, mener Jacob Kaarsbo.
- Det tvinger russerne til at tænke over, hvad de gør i forhold til de bombefly, de skal bruge til at lancere missilangreb mod Ukraine. Hvor kan de lave angrebene fra, og hvordan kan de sikre deres base? siger han.
Den ubemandede drone blev skudt ned i lav højde, mens den nærmede sig den russiske militærflyveplads i Saratov-regionen. Tre russiske soldater mistede livet, efter at de blev ramt af vragrester fra dronen.
Men ifølge Jacob Kaarsbo er det ikke sikkert, at Engels-luftbasen er blevet ramt for sidste gang.