Udland

Dødstallet stiger drastisk i USA – knap halvdelen er fra samme by

En bombecyklon har skabt dødelig ravage i USA og særligt i delstaten New York, hvor mange har mistet livet. Dødstallet frygtes at stige.

En storm af usete dimensioner, der vil gå over i historien som den mest ødelæggende af sin slags.

De dystre ord udtaltes af New Yorks guvernør, Kathy Hochul, der søndag gjorde klart, at situationen i delstaten er så "farlig", at det ikke kan "overdrives". Stormen 'Elliott' er så voldsom, at den betegnes som en bombecyklon grundet sin intensitet.

I nogle områder er temperaturen minus 40 grader, og nogle områder beskrives som "krigszoner" af myndighederne.

Mandag er dødstallet i hele USA steget markant fra 34 personer i formiddags til mindst 55 tidligt mandag aften dansk tid. Det skriver New York Post.

Indtil videre er 27 af dødsfaldene sket i delstaten New York, og 20 af dem har mistet livet i byen Buffalo, hvor myndighederne forventer, at dødstallet vil stige, når redningsfolk kommer ud til dem, der er strandet i biler og huse.

Der er et rejseforbud i Buffalo, hvor der er faldet omkring 125 centimeter sne, samtidig med at vejene er ekstremt glatte. Derfor er det livsfarligt at køre i sin bil, advarer myndighederne ifølge New York Post.

Finder døde i sneen

Mens dødstallet ikke lader til at have toppet, ser redningsarbejderne voldsomme scener, hvor personer, der er faldet omkuld og er døde af kulden, findes gemt i sneen.

Omkring 15.000 husstande er uden strøm nær Buffalo, og der er ikke udsigt til, at strømmen genoprettes før tidligst tirsdag, skriver NBC News.

Vejret forventes at stilne af henover natten ifølge en talsperson for myndighederne, Mark Poloncarz.

- Vi kan se konturerne af lyset for enden af tunnelen, men vi er ikke ved enden endnu, siger han.

Stormen har ramt store dele af USA hårdt. Dødsfaldene er spredt ud over mindst 12 delstater. Der er tale om Colorado, Illinois, Kansas, Kentucky, Michigan, Missouri, Nebraska, New York, Ohio, Oklahoma, Tennessee og Wisconsin.

En del af dødsfaldene skyldes hjerteanfald, der er opstået, mens folk har skovlet sne, skriver NBC News. Mindst en person er død af kulilteforgiftning i sin bil.

Tusindvis uden strøm i Canada

Mens dødsfaldene i USA blot vokser, er situationen hos naboerne i Canada også kritisk.

Her er strømmen gået for tusindvis af mennesker, men der arbejdes hårdt på at få den genoprettet. Siden i søndag har 377.000 husstande fået elektriciteten tilbage.

Mindst mindst 100.000 husstande er stadig uden strøm, skriver Toronto Star.

Derudover har et afsporet tog spærret for rejser mellem de canadiske delstater Ontario og Quebec, hvorfor mange er fanget, da det kan være farligt at køre i bil i det ekstreme vejr.

Onsdag vil vejret begynde at vende i Nordamerika, hvor der igen vil komme temperaturer over frysepunktet.