Døde og levende bjærges fortsat fra biler i USA – advarer om livstruende kulde

Mange har siddet fanget i biler og huse uden strøm i flere dage, mens temperaturen er faldet til faretruende niveau.

Et voldsomt vintervejr fortsætter med at hærge i USA, hvor det nu foreløbigt har kostet mindst 34 personer livet.

Flere amerikanske medier har opgjort dødstallet endnu højere, og NBC News beretter om dødsfald i mindst 17 amerikanske delstater.

Værst står det til i delstaten New York, der er hårdt ramt af de enorme snemasser, kraftige vindstød og ekstrem kulde.

Alene her er 17 personer bekræftet omkommet, ifølge delstatens guvernør, Kathy Hochul, der kalder vinterstormen historisk slem.

- Vi er i krig mod moder natur, som har ramt os med alt, hvad hun har, siden torsdag aften. Det her vil historisk blive regnet som det mest ødelæggende uvejr, siger hun til CBS News.

Ti af dødsfaldene i New York er sket i byen Buffalo, hvor myndighederne forventer, at dødstallet vil stige yderligere i takt med, at redningsfolk når frem til folk, der har været strandet i deres biler eller i deres huse uden strøm.

- Man bliver simpelthen ved med at finde mennesker, i takt med at redningsfolk begynder at kunne komme frem. Det har de ikke kunnet længe, men nu begynder man at bjærge folk, som har siddet fast i deres biler – nogle i flere døgn, fortæller journalist Anne Alling, der befinder sig i USA, til TV 2.

Fanget i bil i flere dage

Mange er blevet fanget i forsøget på at nå frem til familie i forbindelse med julen, og flere steder har myndighederne måttet udstede udkørselsforbud for at forhindre folk i at blive fanget i det voldsomme vejr.

- Jeg kan ikke overdrive, hvor farlige forholdene stadig er, sagde Kathy Hochul ifølge ABC News søndag, da hun endnu engang opfordrede folk til at holde sig væk fra vejene i juledagene.

Ifølge guvernøren er hundredvis af amerikanere blevet reddet efter at være strandet i deres biler.

Sent søndag aften lagde hun et billede ud på Twitter, som viser to personer blive reddet efter at have siddet fanget i deres bil siden fredag.

Redningsindsatsen besværliggøres af vejrforholdene, og redningskøretøjer er i flere tilfælde kørt fast, og soldater fra Nationalgarden er sat ind for at bistå arbejdet med at nå frem til de nødstedte.

Ifølge Hochul sidder der stadig mange og venter på at blive hjulpet fri.

Far strandede med fire børn

En af de uheldige var Zila Santiago, som på juleaftensdag kørte fast i en snedrive i Buffalo med sine fire børn i bilen.

Til New York Times fortæller han, at han forsøgte at ringe efter hjælp hos alarmcentralen, Nationalgarden og venner, men at ingen kunne nå frem til ham.

Familien endte med at sidde 11 timer i deres bil, inden en forbipasserende sneplov hjalp dem fri omkring klokken fem søndag morgen.

Den 30-årige alenefar fortæller, at han lod bilens benzinmotor køre for at holde børnene varme og gav dem juice, som han fandt i sit bagagerum.

- Jeg har før været i slemme storme. Men det her ikke noget, jeg har oplevet før i min livstid, forklarer Zila Santiago.

Ifølge faren var han nødt til at køre ud og tage sine børn med sig, da han ikke kunne efterlade børnene i alderen to til seks år hos en babysitter over natten.

Livstruende kulde

Foruden snemasserne har de ekstreme kuldegrader også givet store problemer for amerikanerne.

Koldest har det været i Montana, hvor der har været målt ned til -45 grader.

Men store dele af landet fra nord til syd har oplevet tocifrede kuldegrader langt under normalen.

- De livstruende kolde temperaturer og kombinationen med farlige windchills vil skabe en potentielt livstruende fare for rejsende, der strander, personer, der arbejder udenfor, husdyr og kæledyr, advarede National Weather Service i sin prognose søndag.

Vejrtjenesten opfordrede alle, som var nødt til at bevæge sig udenfor, til at iklæde sig flere lag tøj og tildække så meget som muligt af deres hud.

- I nogle område kan det at være udendørs føre til forfrysninger inden for minutter, lød advarslen.

Journalist Anne Alling, der opholder sig i Tennessee, fortæller, at man selv i den sydlige del af landet har mærket den ekstreme kulde.

- Det værste ser ud til at være overstået her, hvor temperaturen nu er helt oppe på -10 grader. Vi var nede på -20 på et tidspunkt, hvor det simpelthen gjorde ondt i hele kroppen at være udenfor. Men oppe i Buffalo, New York, er det stadig en meget alvorlig situation, siger hun til TV 2.

Guvernør gentager advarsel

Vinterstormen med navnet Elliott har de seneste dage strakt sig over 3000 kilometer fra Canada i nord til Texas i det sydlige USA.

Op mod 250 millioner amerikanere har været ramt på den ene eller anden måde af vintervejret.

Flere end 1,5 millioner hjem og forretninger har været ramt af strømsvigt, og 20 procent af alle flyvninger blev aflyst på tværs af landet lillejuleaftensdag.

Efter en lille bedring i vejrsituationen i New York har redningsfolk kunnet begynde at bjærge de folk, der har siddet fanget i deres huse og biler i snemasserne i adskillige dage.

Men guvernør Kathy Hochul advarede søndag delstatens indbyggerne mod at forfalde til en falsk tryghed og ignorere advarslerne mod at køre ud.

- Det vigtigste budskab, jeg vil gentage i dag, er, at I skal holde jer væk fra vejene. Vi har tigget og bedt, og størstedelen af jer har lyttet, og det er jeg taknemmelig for. Men de af jer, som overtræder udkørselsforbuddet, og som måske tror, at I lige kan køre i butikken efter en sixpack, I sætter andres liv i fare, sagde hun.

- Vi kan se en ende på det, men det er bare ikke i dag, understregede guvernøren.