Udland

Kong Charles i sin første juletale: - Jeg kan ikke takke jer nok

Han nævnte kronprinsen men ikke sin anden søn, prins Harry.

I disse minutter taler britiske kong Charles til den britiske befolkning i den årlige tale, som monarken holder i anledningen af julen.

Hans mor, dronning Elizabeths, død er et emne, der fylder meget i talen.

- Jeg mindes de dybt rørende breve, kort og beskeder, som så mange af jer har sendt min kone og mig.

- Jeg kan ikke takke jer nok for den kærlighed og sympati, som I har vist hele vores familie, siger kong Charles i talen.

Han nævner, at julen er en særlig smertefuld tid for ”alle os, der har mistet nære”.

- Vi mærker deres fravær ved hver en tradition i denne tid, siger han.

Talen, der ifølge The Independent blev optaget 13. december, leveres fra St. George’s Chapel på Windsor Castle, hvor dronningen er stedt til hvile ved siden af sin mand og kong Charles’ far, prins Philip.

Og det valg af lokation kalder Ulla Terkelsen, korrespondent på TV 2, et "interessant" valg.

- Der minder han om, at de ligger der, og han er kontinuiteten. Han siger, at hans mor er svær at efterfølge, og hun var elsket og respekteret og havde enorm betydning. Han ved ikke endnu, om han får den samme, siger Ulla Terkelsen.

Det er første gang, at det er kong Charles, der leverer den traditionsrige tale.

Nævner stigende priser

Kongen nævner også de stigende leveomkostninger i landet og sender en særlig tak til forskellige grupper i samfundet for deres store dedikation til deres arbejde, blandt andre de væbnede styrker, de ansatte i den offentlige sektor samt sundhedspersonalet.

Han kalder dem ”essensen af vores fællesskab og fundamentet for vores samfund” og siger, at han vil hylde dem. Dronning Elizabeth nærede stor tiltro til andre mennesker, siger han. Og den tiltro deler han med ”hele sit hjerte”.

- Det være sig dem rundt omkring i verden, der står over for konflikter, hungersnød eller naturkatastrofer, eller dem herhjemme, som finder måder at betale deres regninger på og sørger for, at deres familier har mad og varme. Vi ser det i menneskeligheden hos folk i hele vores nation og Commonwealth, der så hurtigt reagerer på andres nød, siger han.

Og flere briter lider nød i denne tid. Tidligere har TV 2 skrevet om, at fattige står i kø for at modtage julehjælp. Storbritannien har siden sommeren oplevet det største fald i levestandarden siden 1950’erne. Samtidig har der været en række strejker i løbet af december. Tidligere på måneden var briterne vidne til den største sygeplejerskestrejke i landets historie, og derudover har både ambulanceførere, færdselsbetjente og kørelærere på forskellige tidspunkter nedlagt arbejdet.

Knap hver anden husholdning er tvunget til at købe mindre mad end normalt, og i mange andre hjem er man tvunget til at springe måltider over. Det viser tal fra oktober, og siden da er priserne på mad kun steget yderligere.

Jul på Sandringham

Kronprins William og hertuginde Kate bliver også nævnt i talen i forbindelse med et besøg i Wales, hvor der var "eksempler på fællesskabsånden”, som han tidligere omtalte, lød det.

Kongen nævnte ikke sin anden søn, prins Harry, i talen.

Den britiske kongefamilie har den seneste tid været midt i et stormvejr. Der er antydninger af intern splid, efter at Prins Harry og hertuginde Meghan har trukket overskrifter i forbindelse med deres nye dokumentar ”Harry & Meghan”, der havde premiere tidligere på måneden på Netflix.

Parret retter her skarp kritik mod blandt andet pressen, men også beskyldninger om racisme i kongehuset.

Kong Charles og dronningegemalinde Camilla tilbringer ifølge the Independent julen på Sandringham House, som er en af den kongelige families boliger. Kongefamilien har tilbragt mange jule på slottet både med dronning Elizabeth og hendes far, kong George, som regenter.