Dødstallet stiger i USA – folk fundet døde i deres biler

En far fortæller, at han tror, at han og hans døtre var døde, hvis ikke de havde fundet frem til en varmestue.

Ekstremt vejr har i juledagene præget blandt andet trafikken i USA og Canada.

Stormen har ifølge NBC News kostet mindst 28 personer livet og ifølge nyhedsbureauet AP skabt omfattende rejsekaos – lige præcis i de dage, hvor mange rejser rundt i landet for at holde jul med deres nærmeste.

Stormen strækker sig fra The Great Lakes ved grænsen til Canada og ned til Rio Grande, der løber langs den mexicanske grænse.

Det er en af de værste storme, der er blevet registreret i landet. Ifølge AP har omkring 60 procent af alle amerikanere stået over for et vejrvarsel af en art i forbindelse med stormen.

Sidst på eftermiddagen søndag dansk tid er godt 1500 flyafgange – både internationale og indenrigs, men alle ind eller ud af USA – blevet aflyst som konsekvens af det voldsomme vejr. Det viser en opgørelse fra FlightAware.com.

Dansk jul blev aflyst

En af dem, der blev påvirket af de mange aflyste flyafgange var danske Penelope Persson, der er bosat i Colorado Springs.

Her ventede hun på sin datter, der skulle hjem til jul fra Michigan, men nu er julefejringen udskudt.

- Hun har været rigtigt ked af ikke at kunne komme hjem, fordi vi holder dansk jul, som hun holder rigtigt meget af. Det har været rigtigt frustrerende.

- Vi har aflyst vores jul både lørdag og søndag og udsat den til næste uge, fordi alle fly er aflyst, siger Penelope Persson til TV 2.

Både hun og hendes mand har tidligere boet i Grønland og er derfor vant til, at vejret kan skifte hurtigt. Alligevel har situationen i Colorado springs været særlig, blandt andet fordi kulden har været så slem, at vandrør er sprunget, forklarer Penelope Persson fra byen, der lige nu oplever 27 frostgrader.

Nogle har været to dage i deres biler

Ifølge New York Times og AP har nogle af dødsfaldene fundet sted, fordi udrykningskøretøjer ikke har kunnet nå frem til nødsituationer – blandt andet i byen Buffalo og Cheektowaga i delstaten New York.

AP skriver videre, at stormen ramte Buffalo med fuld kraft. Der var stormstød af orkanstyrke og samtidig sne, der gav såkaldte whiteouts – hvor man praktisk talt ikke kan se en hånd for sig på grund af sneen.

I løbet af natten blev yderligere fire dødsfald registreret i Buffalo.

- Nogle blev fundet i biler, nogle blev fundet i snedriver på gaden. Vi ved, at der er personer, der har været spærret inde i deres biler i to dage, sagde amtsdirektør Mark Poloncarz til AP.

Nyhedsbureauet har blandt andet talt med en far, Ditjak Ilunga, der var på vej fra Gaithersburg i Maryland til Hamilton i Ontario i Canada for at besøge familie, men hans bil sad fast i snedriver, da de var nået til Buffalo. Han blev i bilen med motoren tændt med sine to døtre på 6 og 16 år.

Men da benzintanken var næsten tom, trodsede de vejret, og med sin yngste datter på ryggen og bag sig den ældste, der gik i hans fodspor og holdt deres hundehvalp i armene, kom de i sikkerhed i varmestuen. Ellers mener han, at de var døde i bilen.

Søndag morgen blev der målt sne i 109 centimeters højde i byen.

Strømafbrydelser over hele landet

Stormen har været årsag til strømafbrydelser over store dele af landet, så de ramte husstande og virksomheder hverken havde varme eller lys.

Da det var værst, gik det ud over 1,7 millioner personer, men søndag morgen er antallet bragt ned på mindre end 300.000, skriver AP.

I delstaten Maine mangler mere end 120.000 stadig strøm.

Juledag er kulminationen på julen i USA, hvor man om morgenen 25. december står op og åbner gaver.