Udland

Ekstrem vinterstorm har kostet mindst 12 amerikanere livet

Der er udsendt advarsler om ekstremt vejr til omkring 240 millioner amerikanere - cirka 70 procent af befolkningen.

Mindst 12 personer er døde i USA som følge af en ekstrem vinterstorm, der har ramt landet.

Flere af dødsfaldene er sket i trafikken på grund af isglatte veje.

I delstaten Ohio var flere end 50 biler fredag involveret i et gigantisk sammenstød på en motorvej i Erie County, skriver NBC News.

Omkring halvanden million amerikanere har det seneste døgn været uden strøm som konsekvens af vinterstormen, der har fået navnet Elliot.

Forbud imod at køre i bil

TV 2s journalist i New York, Celina Liv Danielsen, fortæller, at temperaturen på Manhattan i løbet af dagen er faldet fra plus 13 grader til minus 13 grader – med en såkaldt chillfaktor på minus 23 grader.

- Kører man bare fire timer nordpå, kan folk ikke længere forlade deres hjem. Mange er sneet inde, og i flere byer er der forbud imod, at man kører privatkørsel i sin bil. Tidligere gjaldt forbuddet kun på motorveje, så det siger noget om, hvordan det udvikler sig i de her timer, siger Celina Liv Danielsen.

39-årige Jennifer Orlando, som bor sammen med sin mand i byen Hamburg i delstaten New York, er en af dem, som må lade bilen stå.

- Vi har fået besked om, at vi ikke må køre nogen steder. Jeg kan ikke engang se over på den anden side af vejen. Vi skal ingen steder, siger hun til nyhedsbureauet AFP.

5000 flyafgange er aflyst

Det ekstreme vejr har resulteret i, at over 5000 flyafgange blev aflyst fredag.

Derudover er 500 flyafgange allerede aflyst lørdag. Det viser data fra flyhjemmesiden FlightAware ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig har transportselskabet Amtrak aflyst adskillige togafgange over julen.

Celina Liv Danielsen fortæller, at adskillige tusinde amerikanere må overnatte i lufthavnene på grund af aflyste fly. De har samtidig fået forbud mod at forlade lufthavnene på grund af de voldsomme minusgrader.

- Man forventer, at den her situation vil fortsætte nogle dage endnu, men mange må undvære strøm længere endnu, fordi det ekstreme vejr gør det umuligt for elværkerne at sende personale ud og reparere de mange skader på elnettet, fortæller Celina Liv Danielsen.

Kogende vand fryser til is på sekunder

I alt var næsten 1,5 millioner amerikanere fredag uden strøm som følge af vinterstormen. Det viser tal fra Poweroutage, der overvåger strømafbrydelser i USA, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er hovedsageligt i det sydlige og østlige USA, at mange indbyggere må undvære strømmen i den bidende kulde.

Store dele af USA er indhyllet i tung sne og en luft, der er så kold, at den på et splitsekund kan forvandle kogende vand til is.

Nogle steder er temperaturen nede på minus 48 grader, viser tal fra den nationale vejrtjeneste (NWS).

Der er udsendt advarsler om ekstremt vejr til omkring 240 millioner amerikanere - cirka 70 procent af befolkningen.