Zelenskyj besøger USA: - Uden amerikanerne var det slet ikke gået

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, er rejst til USA på sin første udlandsrejse, siden Rusland invaderede Ukraine.

Det er 300 dage siden, at Rusland invaderede Ukraine, og det har den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, valgt at markere med et besøg i USA.

USA har været en helt afgørende støtte for Ukraine i krigen mod Rusland, vurderer eksperter. Med besøget får Zelenskyj både mulighed for at sige tak, for at lade sig hylde, og for at sikre opbakning til den videre kamp.

Uden amerikanerne var det slet ikke gået for Ukraine

Ole Wæver, professor og forsker i sikkerhedspolitik ved Københavns Universitet

- Hvis USA ikke havde støttet Ukraine, havde Rusland i yderste fald vundet krigen og indlemmet Ukraine i deres magtsfære. Så var Ukraine blevet en stor version af Hviderusland, som er under Ruslands fulde kontrol, vurderer Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Professor Ole Wæver, der har forsket i sikkerhedspolitik og er centerleder for Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, fastslår:

- Uden amerikanerne var det slet ikke gået for Ukraine.

Han fremhæver, at amerikanerne har sendt vigtige efterretninger til Ukraine, så landet blev advaret mod den russiske invasion. Noget, der var afgørende for, at ukrainerne klarede det første slag, og at Rusland ikke lykkedes med at trænge igennem til hovedstaden Kyiv.

De største donationer

Ser man på den økonomiske, humanitære og militære støtte, der er blevet doneret til Ukraine, har USA været førende siden krigens start.

Frem til slutningen af november har alle EU-lande og EU-institutioner tilsammen givet tilsagn om at donere omkring 356 milliarder kroner i støtte til Ukraine, viser en optælling fra den store tyske tænketank Kiel Institute for the World Economy. Til sammenligning har USA givet tilsagn om at donere omkring 385 milliarder kroner.

Siden har EU-landene besluttet at donere yderligere 130 milliarder kroner, mens USA til sammenligning vil donere 315 milliarder kroner ekstra i en ny hjælpepakke.

Zelenskyj skal onsdag mødes med den amerikanske præsident i Det Hvide Hus, og herefter skal han tale foran kongressen. Kongressen, der netop i denne uge står til at vedtage den ekstra hjælpepakke på 315 milliarder kroner til Ukraine ifølge The Washington Post.

Helt inde i varmen

Besøget i Washington sender også et signal til Rusland om, at Ukraine er "helt inde i varmen" hos USA, mener Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- For russerne er det et vidnesbyrd om, at det her bliver en hård kamp. Det er en cementering af den støtte, USA har ydet, mener han.

Stille og roligt nærmer vi os det punkt, hvor det vil være et naturligt næste skridt at sende kampfly til Ukraine

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Under Zelenskyjs besøg vil den amerikanske præsident, Joe Biden, annoncere en "signifikant ny hjælpepakke", der skal gøre Ukraine bedre i stand til at forsvare sig, oplyser Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

Flere internationale medier skriver, at Ukraine blandt andet vil få de eftertragtede Patriot-missiler, som Zelenskyj har efterspurgt. Patriotmissiler er langtrækkende, og de kan skyde både kampfly og hurtige ballistiske missiler ned.

Kampvogne og kampfly til Ukraine

Ruslands ambassade i Washington har tidligere advaret om, at det vil få "uforudsigelige konsekvenser", hvis USA sender Patriot-missiler til Ukraine. Men den trussel lægger Anders Puck Nielsen ikke meget i.

- Så er det endnu en russisk rød linje, som bliver overtrådt. Og det kommer der heller ikke til at ske noget ved denne gang, vurderer han.

I stedet fremhæver han, at efterhånden som der sendes tungere og tungere våben til Ukraine, kan det være et spørgsmål om tid, før vestlige lande sender kampvogne, langtrækkende missiler mod landmål og kampfly til Ukraine.

- Stille og roligt nærmer vi os det punkt, hvor det vil være et naturligt næste skridt at sende kampfly til Ukraine, siger han.

Frygt for vigende opbakning

Mens der på den ene side skrues op for støtten til Ukraine, er der samtidig en frygt i Kyiv for, at opbakningen til den fortsatte modstandskamp er vigende blandt både amerikanske politikere og i befolkningen, vurderer flere eksperter.

Det skyldes blandt andet, at den amerikanske præsident, Joe Biden, blev svækket ved midtvejsvalget i USA i november. Her mistede demokraterne deres flertal i det ene af Kongressens to kamre, i Repræsentanternes Hus.

Dette kan gøre det sværere for præsidenten at få stemt hjælpepakker igennem til Ukraine efter 3. januar 2023, forklarer Derek Beach, der er ekspert i amerikansk politik og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Ole Wæver tror, at Volodymyr Zelenskyjs besøg i USA netop nu skal ses i det lys.

- Jeg tror, der er en bekymring for, om den amerikanske opbakning kan opretholdes på det niveau, den er på nu. Derfor forstår jeg godt, at Zelenskyj tager til USA for at konsolidere det politiske grundlag, der stadigvæk er, siger han.

Han pointerer, at der i den brede amerikanske befolkning ikke er et overvældende stort engagement i krigen i Ukraine.

Ukraine er også vigtig for USA

Mens USA's støtte er vigtig for Ukraine, er Ukraine også vigtig for USA.

På den den politiske verdensscene har krigen i Ukraine nemlig givet USA en mulighed for at vende tilbage til rollen som leder af den vestlige verden, og samtidig har krigen svækket Rusland, påpeger eksperter.

- USA's støtte til Ukraine handler også om at støtte USA's egen stormagtsposition, opsummerer Anders Puck Nielsen.

Volodymyr Zelenskyjs besøg i Washington blev først annonceret i sidste øjeblik i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus onsdag, hvor det netop fremhæves, at USA har ledet støtten til Ukraine:

- For tre hundrede dage siden indledte Rusland et brutalt angreb mod Ukraine. Som svar samlede præsident Biden verden for at støtte Ukraines folk, mens de forsvarer deres suverænitet og territoriale integritet, lyder det i meddelelsen.