USA: Beslaglagt narko er nok til at kunne dræbe alle amerikanere

De amerikanske myndigheder har i år opsnappet rekordmeget fentanyl, der er dødeligt ved en dosis på kun to milligram.

USA har i år beslaglagt så meget ulovligt fremstillet fentanyl, at det er nok til at slå hele den amerikanske befolkning ihjel.

Stoffet er et særdeles vanedannende opioid, der er 50 gange stærkere end heroin, og det betegnes som det allerfarligste stof på det amerikanske narkomarked.

- Kun to milligram fentanyl, en mængde, der kan være på spidsen af en blyant, betragtes som en potentielt dødelig dosis, oplyser DEA, USA’s Narkotikaagentur i sin årsrapport, der udkom i går.

Beslaglæggelserne er "nok dødelige doser fentanyl til at dræbe alle amerikanere", tilføjer DEA's direktør, Anne Milgram.

Stofferne er typisk fremstillet på hemmelige fabrikker i Mexico og smugles ind i USA, hvor myndighederne i år har beslaglagt 4,5 tons fentanyl i pulverform og godt 50 millioner falske piller, der skal ligne receptpligtige præparater som zanax og oxycontin. Det er dobbelt så mange, som der blev opsnappet sidste år.

Stoffer skjult i Lego

En kasse med Lego-klodser viste sig i oktober i år at indeholde en af de større fangster, da myndighederne fandt 15.000 regnbuefarvede piller gemt mellem plastikposer med legoklodser. Pillerne var lavet, så de lignede lovlige smertestillende oxycodone hydrochloride-piller.

- Tæt på 40 procent af de piller, vi analyserer i vores laboratorium, indeholder en dødelig dosis, sagde specialagent Frank Tarantino fra DEA i den forbindelse.

Selvom fentanyl er et livsfarligt stof, er det de senere år blevet stadigt mere populært, fordi nogle narkotikamisbrugere er blevet resistente over for mildere former for opioider.

Fentanyl er 100 gange stærkere end morfin og var sidste år årsag til 71.000 menneskers død, rapporterede den amerikanske sundhedsstyrelse tidligere på året. Dermed er fentanyl skyld i to ud af tre overdosisdødsfald i USA. Det er dobbelt så mange som året før.

Små børn dør af forældres stoffer

Blandt ofrene i år er både middelklasseforældre, der indtager kokain uden at vide, at det er blandet med fentanyl, teenagere på deres skoles toilet og et antal helt små børn, der ved en fejl finder stoffet hos deres forældre.

Både i forbindelse med DEA's årsrapport og det store fund i Lego-æsken advarer myndighederne på det kraftigste mod at købe noget, der ligner medicin uden om læger og apoteker.

- Hvis du tager et stof solgt på gaden eller via nettet, uanset om det er markeret som medicin eller ser festligt ud, så risikerer du dit liv, sagde Bridget G. Brennan, særlig narkotikaanklager i New York City i oktober.