Putin melder 'Satan 2' tæt på kampklar – og lover hæren ubegrænsede ressourcer

Den russiske præsident lover, at Rusland kan opruste betydeligt, uden at det går ud over samfundsøkonomien.

Ruslands nye missilsystem SARMAT skal snart gøres klar til brug.

Det sagde den russiske præsident, Vladimir Putin, efter at han onsdag havde holdt møde med landets øverste militære ledere.

- Snart vil det interkontinentale, ballistiske missilsystem SARMAT for første gang være klar til indsættelse i kamp, sagde Vladimir Putin ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.

SARMAT-systemet, der har tilnavnet 'Satan 2', har været under udvikling i årevis, og det har flere gange været meldt ud, at det var næsten færdigt.

Det er et avanceret missilsystem, der ifølge TASS kan sende sprænghoveder med en vægt op til ti tons – også atomvåben – til ethvert sted på kloden.

Militæret vil få, hvad de peger på

Vladimir Putin nævnte SARMAT-systemet efter onsdagens møde, hvor landets øverste militære og politiske chefer har drøftet, hvordan krigen i Ukraine skrider frem.

Det blev dog ikke antydet, at det avancerede missilsystem, der er tiltænkt en nøglerolle i det russiske atomforsvar, skal spille en rolle i Ukraine-krigen.

Men ellers var meldingen fra den russiske præsident, at landets militær ville få stillet alle de nødvendige ressourcer til rådighed i det, som Rusland konsekvent kalder ”den særlige militære operation” i Ukraine.

- Vi har ingen økonomiske begrænsninger. Landet og regeringen vil levere alt, hvad militæret beder om, sagde Vladimir Putin.

Han forsikrede befolkningen om, at det kunne ske uden at skade den russiske økonomi og uden at underminere kvaliteten af landets sociale system, skriver nyhedsbureauet Reuters.

"Visse problemer"

Efter dagens møde erkendte den russiske præsident, at ”den særlige militære operation” i Ukraine var stødt på forskellige vanskeligheder.

Blandt andet i forbindelse med mobiliseringen i det tidlige efterår, hvis mål var at skaffe 300.000 ekstra soldater.

- Den delvise mobilisering afslørede visse problemer, som alle ved, og det skal håndteres øjeblikkeligt, sagde Putin.

Ifølge Reuters er det tredje gang på få dage, at Putin offentligt har erkendt, at de russiske styrker er stødt på større problemer end ventet i Ukraine.

Tirsdag sagde han til en gruppe sikkerhedsfolk, at situationen i de russiskbesatte regioner i Ukraine er ”vældig kompliceret”.

Og 7. december udtalte han, at Rusland kunne komme til at kæmpe i Ukraine i meget lang tid.

Onsdag forklarede han, at han stadig betragtede ukrainerne som et broderfolk, men at ukrainerne var blevet hjernevasket af Vesten.

- Vi har ikke været effektive med hensyn til at skabe gode relationer med Ukraine, indrømmede han.