Krigen i Ukraine

Biden til Zelenskyj: Putin har forregnet sig, og han vil fejle

Inden Zelenskyjs ankomst til Washington bekræftede den amerikanske udenrigsminister, at en ny amerikansk hjælpepakke er på vej til Ukraine.

Putin har forregnet sig, og han kommer til at fejle.

Sådan lød udmeldingen fra den amerikanske præsident, Joe Biden, på et pressemøde onsdag aften, som han holdt i selskab med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der er på besøg i landet.

- Putin går i stigende grad efter civile mål. Han vil fejle. Han har fejlet i fortiden, og det er meget vigtigt for ham og alle andre at se, at præsident Zelenskyj og jeg er forenet sammen, lød det fra Biden, der kaldte Putins handlinger for "uhyrlige" og samtidig understregede, at krigen kunne ende i dag, hvis Putin havde nogen værdighed.

Den amerikanske præsident lovede samtidig at blive ved med at støtte Ukraine, "så længe det kræves."

Zelenskyj brugte pressemødet til at takke for den amerikanske støtte, der har været af afgørende betydning for Ukraines kamp mod Rusland.

- Vi kæmper virkelig for vores fælles sejr mod dette tyranni – og vi vil vinde, fastslog den ukrainske præsident.

Mødt af dansk kending

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ankom tidligere på dagens til Washington i USA på sin første tur til udlandet siden krigens begyndelse.

Her blev han taget imod af protokolchef Rufus Gifford på landingsbanen, der er tidligere ambassadør i Danmark.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, er nu landet i USA i nærheden af Washington. Video: TV 2 NEWS

Herefter tog Zelenskyj direkte videre til Det Hvide Hus for at holde et bilateralt møde med USA's præsident, Joe Biden. Efter mødet er det planen, at den ukrainske præsident skal videre til Kongressen, hvor han er inviteret til at holde tale klokken 01.30 dansk tid.

Ved ankomst til Det Hvide Hus blev Zelenskyj modtaget af den amerikanske præsident og førstedame, Jill Biden.

Den ukrainske præsident indledte mødet med at takke og sige, at "det er en stor ære at være her".

Zelenskyj havde også en medalje med, som han overrakte Joe Biden. Ifølge Zelenskyj mødte han en soldat i Bakhmut – "en ægte helt" – der bad ham give sin medalje videre til Biden.

En afgørende støtte for Ukraine

Inden Zelenskyjs ankomst til Washington bekræftede den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, at en ny amerikansk hjælpepakke til Ukraine på 1,85 milliarder dollars – svarende til næsten 14 milliarder kroner – vil indebære det avancerede luftforsvarssystem Patriot.

Luftforsvarssystemet er blevet beskrevet som en kærkommen hjælpende hånd til Ukraine, men ifølge VOA kan det ikke løse alle landets problemer med russiske luftangreb.

Luftforsvarsvåbenet er nemlig bygget til at dække mindre områder såsom militærbaser og ikke millionbyer som Kyiv.

USA har været en stor støtte for Ukraine i krigen mod Rusland. I alt har regeringen givet tilsagn om at donere omkring 385 milliarder kroner til ukrainerne i militær og finansiel støtte.

Møde præget af hemmelighedskræmmeri

Mødet mellem USA og Ukraine opstår i skyggen af russisk missilregn og en stigende frygt for, at tusindvis vil dø denne vinter, fordi Rusland angriber kritisk infrastruktur såsom energiværker.

Besøget har været præget af stor hemmelighedskræmmeri, og det var først onsdag morgen dansk tid, at Det Hvide Hus og Zelenskyj bekræftede, at det ville finde sted.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, der besøgte Ukraine tilbage i maj, har bedt alle kongresmedlemmer om at deltage i plenarforsamlingen onsdag aften, hvor en ny finanslov skal vedtages for de kommende år.

I den er øremærket de 1,85 milliarder dollars til Ukraine.