Zelenskyj ved fronten – hylder soldater i "kødhakkeren"

Præsidenten uddelte medaljer til sine soldater, der i seks måneder har stået stort set stille over for russiske angribere.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har tirsdag besøgt byen Bakhmut, hvor nogle af de hårdeste kampe i den snart ti måneder lange krig foregår.

En video fra det ukrainske præsidentkontor viser præsidenten, der klædt i militærgrønt uddeler medaljer til nogle af de ukrainske soldater, der forsvarer byen.

- Siden maj har besætterne forsøgt at knække vores Bakhmut, men tiden går, og det er Bakhmut, der knækker ikke bare den russiske hær, men også de russiske lejesoldater, der kom for at erstatte den ødelagte besættelseshær, siger han.

Tak for modet!

Zelenskyj sagde videre, at Rusland har mistet 99.000 soldater siden invasionen begyndte 24. februar. Det tal er dog ikke bekræftet af uafhængige kilder.

- Ukraine er stolt af jer. Jeg er stolt af jer! lyder det fra Zelenskyj.

- Tak for modet, udholdenheden og styrken, I viser ved at afvise fjendens angreb.

Besøget bliver fra ukrainsk side set som udtryk for trodsighed og mod fra præsidenten. Ikke mindst i forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin, der stort set samtidig uddelte hædersbevisninger til sine soldater. Putin risikerede imidlertid ingenting og afholdt ceremonien i sit palads i Moskva.

Seks måneders kamp

Slaget ved Bakhmut er blevet berygtet som ”kødhakkeren” på grund af de enorme tabstal, Rusland har lidt under sit seks måneder lange forsøg på at indtage byen.

De ukrainske myndigheder vurderer, at russerne kan miste fra 50 op til 100 soldater hver dag under deres konstante forsøg på at omringe byen. Udover ufattelige ødelæggelser har billeder af muddervåde skyttegrave givet mindelser om billeder fra Første Verdenskrig.

Lykkes det Rusland at indtage byen, vil invasionsstyrken få gode muligheder for at rykke nærmere de østukrainske hovedbyer Kramatorsk og Slovjansk, hvor der stadig er et betydeligt antal civile. Intet tyder dog på, at Rusland er tæt på at lykkes.