Udland

Taliban forbyder kvinder at læse på universiteter

Universiteter i Afghanistan har fået ordre om at suspendere undervisningen af kvindelige studerende.

Taliban-regeringen i Afghanistan vil ikke længere lade kvindelige studerende få adgang til landets universiteter.

Undervisningen af dem er indstillet på ubestemt tid, bekræfter en talsmand for det afghanske undervisningsministerium tirsdag.

I et brev giver Taliban både private og offentlige universiteter ordre til med omgående virkning at "suspendere undervisningen for kvindelige studerende indtil videre".

Det er en sort dag for kvinder i Afghanistan

Simi Jan, mellemøstkorrespondent hos TV 2

Flere restriktioner

Det er mindre end tre måneder siden, at tusindvis af afghanske piger og kvinder var til optagelsesprøver på universiteter over hele landet.

Mange af dem havde et ønske om at læse til læge eller ingeniør.

Men Taliban indførte en lang række restriktioner på, hvilke fag der er tilladt for kvinder. Blandt andet blev det udelukket, at kvinder kunne læse økonomi, landbrug eller blive ingeniør eller dyrlæge.

Andre fag som journalistik er stærkt begrænsede for kvindelige studerende.

I forvejen har Taliban forbudt piger at studere på gymnasieniveau. Det har i høj grad påvirket optaget af kvindelige studerende på universiteterne.

En sort dag for kvinder

TV 2s mellemøstkorrespondent Simi Jan fortæller, at nyheden har rystet befolkningen i Afghanistan.

- Det er en sort dag for kvinder i Afghanistan. Jeg er rystet og meget rørt over, at det her sker.

- Da jeg stod i Kabul sidste år, hvor Afghanistan faldt til Taliban, forudså jeg netop det her og frygtede det. Og nu er vi tilbage til 90’ernes Taliban-land, siger Simi Jan, som har modtaget flere beskeder fra kvinder og mænd, der bor i Afghanistan og nu bliver berørt af Talibans nyeste forbud.

Én mand skriver, at han ikke ved, hvordan han skal fortælle den triste nyhed til sin datter, der i forvejen ikke må gå i skole. Og en kvinde skriver, at Taliban har taget kvinderne i landets sidste håb, fortæller Simi Jan.

- Jeg tror, at det ville være nemmere for dem bare at dræbe alle kvinder. Men det vil de nok ikke gøre, for vi skal føde deres børn, skriver hun til Simi Jan.

Intern magtkamp

Torsdag udsatte FN en afstemning om et sæde i verdensorganisationen til den nuværende afghanske regering for anden gang. Ifølge Simi Jan kan netop denne beslutning være en af de udslagsgivende grunde for, at forbuddet kommer nu.

Mellemøstkorrespondenten fortæller, at der i øjeblikket foregår en intern magtkamp og uenighed i Taliban. Derfor kommer forbuddet for kvinder på universiteterne først måneder, efter at kvinder fik forbud fra skoler og gymnasier.

- Én fraktion af Taliban mener, at kvinder skal have lov til at få en uddannelse. Det er ikke det deres hellige krig handler om. Andre mener, at de hører til ved kødgryderne og til at føde børn, siger Simi Jan.

Og nu har den sidstnævnte fraktion ”vundet” magtkampen.

Kønsopdelte klasseværelser

Da den islamistiske bevægelse tog magten i Afghanistan i august 2021, blev landets universiteter tvunget til at kønsopdele klasseværelser og indgange.

Kvinder måtte kun modtage undervisning af kvindelige lærere eller ældre mænd, lød en af Talibans nye regler på det tidspunkt.

Siden er de afghanske kvinders rettigheder lidt efter lidt blevet indskrænket.

I november meddelte Taliban-styret, at kvinder ikke længere må komme i parkerne i landets hovedstad, Kabul. Regeringen hævder, at de strenge islamiske love ikke bliver fulgt der, skriver BBC.

International fordømmelse

Det seneste tiltag om at forbyde kvinder at læse på universiteter vækker opmærksomhed internationalt.

USA og Storbritannien fordømmer beslutningen, der kom samtidig med, at FN's Sikkerhedsråd er samlet i New York for at tale om Afghanistan.

- Taliban kan ikke forvente at blive et legitimt medlem af det internationale samfund, før de respekterer alle afghaneres rettigheder, særligt kvinders og pigers menneskerettigheder og grundlæggende frihed, siger USA's viceambassadør ved FN, Robert Wood, ifølge Reuters.

Talibans regering er ikke anerkendt i det internationale samfund.

Flere udenlandske regeringer, blandt andet i USA, har understreget, at netop pigers og kvinders adgang til uddannelse er et helt grundlæggende krav, hvis de sanktioner, der er rettet mod Taliban, skal lempes.