Ansatte på kinesisk krematorium: - Vi brænder 24 timer i døgnet

Kontakttallet i Kina er lige nu mere end ti gange så højt, som det danske var, da corona var på sit højeste. Kinas officielle tal viser ingenting.

Coronavirus smitter lige nu kinesere i et antal, der ikke er set noget sted i verden siden pandemiens start.

De officielle antal smittede og døde bliver enten ikke offentliggjort eller er misvisende, men adskillige mediers rapportering fra kinesiske storbyer, hospitaler og krematorier tegner et ensartet billede af en virus, der med enorm hast spreder sig blandt 1,4 milliarder mennesker.

Blandt dem har et meget stort antal ikke tidligere været smittede og er enten utilstrækkeligt dækket af kinesisk-fremstillede vacciner eller slet ikke vaccinerede.

Billeder fra Beijings Dongjiao-krematorium viser ansatte i beskyttelsesdragter og rustvogne, der holder i lange køer med døde mennesker.

Brænder lig 24 timer i døgnet

En chauffør siger til Financial Times, at hans hold normalt ville bringe fire-fem lig til brænding om dagen, men nu kører 20-30.

En ansat siger til Wall Street Journal, at ovnene ikke kan følge med behovet.

- Vi brænder 24 timer i døgnet, siger den anonyme medarbejder.

Den eksplosive udvikling kommer, efter at de kinesiske myndigheder for en uge siden reagerede på landsdækkende protester og radikalt ændrede kurs fra omfattende nedlukninger og karantæner til at lade virussen løbe stort set frit i samfundet.

Siden da er hospitaler og feberklinikker over hele landet blevet overrendt af coronapatienter, apoteker er tømt for lindrende medicin, og selvom de formelle restriktioner er fjernet, er så mange gået i frivillig isolation, at gader og indkøbscentre ligger øde.

Antal smittede fordobles på få timer

Mange andre lande i verden har fulgt samme model, men hvor man i andre lande først sikrede sig, at en stor andel af befolkningerne var nyvaccinerede, har man i Kina ændret kurs uden først at gennemføre vaccinationskampagner.

I sidste uge holdt Kina op med at offentliggøre antallet af asymptomatiske coronatilfælde, og manglen på solide tal i det hele taget gør det svært at bedømme pandemiens omfang. Men ifølge Kinas Nationale Sundhedskommission giver hver smittet lige nu smitten videre til 16 andre.

Det er også det, der kendes som kontakttallet, og selv da pandemien var på sit højeste i Danmark kom det ikke over 1,4. Det gav en fordobling i antallet af smittede på en uge.

- I Kina er forddoblingstiden nu på nogle timer, siger professor i epidemiologi Ben Cowling fra Hong Kong Universitet til den amerikanske radiostation NPR.

Det kommunale Dongjiao-krematorium i Beijing, der er særligt udpeget til at håndtere coronatilfælde, vil ikke give interviews, men en ansat på stedet siger til Wall Street Journal, at de er oppe på at brænde 200 lig i døgnet, og medarbejderen siger, at ”30-40” af dem har corona.

Det sidste tal er særligt opsigtsvækkende, fordi Kina ifølge myndighedernes tal kun har haft syv coronadødsfald siden 3. december.

Usammenlignelige tal

En del af forklaringen er, at Kina kun registrerer dødsfald, hvor dødsårsagen er corona. Dødsfald hos patienter med andre sygdomme registreres ikke.

Det er anderledes end de fleste vestlige lande, hvor man tæller alle, der blot er smittet ”med corona”.

Mens den metode, der bruges i Vesten, giver sammenlignelige tal, åbner den kinesiske for både fortolkning og indblanding, påpeger Dake Kang, der er journalist på nyhedsbureauet AP i Beijing.

Kina har siden pandemiens start kun rapporteret 5242 dødsfald med corona, mens USA alene har rapporteret 1,1 millioner.

Det er ikke lykkedes de internationale medier at få en officiel kinesisk reaktion på rapporterne fra Beijings krematorier.