Krigen i Ukraine

Putins forbindelse til virkeligheden er væk, siger hans tidligere kommandant i Østukraine

Den tidligere FSB-agent Igor Girkin var oprørsleder for Rusland i det østlige Ukraine i 2014. Han siger, at Putin nu har lidt strategisk nederlag.

Det er efterhånden svært at få øje på Igor Girkins venner.

Vores regering er afgjort ikke i stand til at håndtere denne krise

Igor Girkin, russisk militærblogger og tidligere separatistleder

Ukrainerne har udsat en dusør på 100.000 dollars på hans hoved, krigsforbryderdomstolen i Haag har idømt ham livsvarigt fængsel, og i løbet af de seneste dage har den 56-årige Igor Girkin, der er tidligere agent i Ruslands sikkehedstjeneste FSB, kritiseret Ruslands styre igen og igen.

- Det sidste slag bliver her i Moskva, sagde han forleden i et interview og forudså, at styret i Rusland bryder sammen.

Kritik af Ruslands såkaldte militære specialoperation i Ukraine kan være forbundet med lange fængselsstraffe, men indtil videre er Igor Girkin tilsyneladende sluppet godt fra sine kritiske indlæg på sociale medier, hvor han sammenlagt har over en million følgere.

Igor Girkin er tidligere oberst i Ruslands efterretningstjeneste FSB, og selvom han kritiserer den russiske krigsindsats, lægger han ikke skjul på, at han håber, at Rusland vinder krigen, selvom han ikke længere tror på russisk sejr.

En mand med få venner

I 2014 spillede han en nøglerolle, da Rusland annekterede Krim-halvøen fra Ukraine, og i en periode var han øverstbefalende for de prorussiske separatister under konflikten i Østukraine.

Han er omfattet af sanktioner fra EU, USA, Storbritannien, Australien, Japan, Canada og Schweiz for sin rolle i konflikten.

Det var også i sin tid som russisk kommandant i det østlige Ukraine, at Igor Girkin stod i spidsen for de soldater, som skød passagerflyet MH17 ned – en forbrydelse, som har fået krigsforbryderdomstolen i Haag til at idømme ham fængsel på livstid.

Straffen blev idømt in absentia, for Igor Girkin har hele tiden opholdt sig på russisk territorium, og styret i Kreml har hidtil ikke villet udlevere ham.

Den russiske hær og dens overkommando har ingen chancer for succes

Igor Girkin

Om toppen af den russiske magtpyramide har tiltænkt ham en anden skæbne vides ikke, men i løbet af de seneste årtier har flere åbenmundede tidligere russiske agenter været udsat for drabsforsøg eller er blevet slået ihjel af styrets udsendinge.

I de senere år har Igor Girkin forsøgt at opbygge en karriere som militærblogger med fokus på konflikten i Ukraine, og han har knap 744.000 følgere på Telegram, 221.000 følgere på Twitter og 85.000 følgere på VK.

En hær af tåber

Mandagens indlæg er den foreløbige kulmination på flere uger, hvor Igor Girkins kritik af krigsindsatsen er blevet mere og mere kras, og han gik direkte til angreb på den russiske general Sergej Surovikin, der har det øverste militære ansvar for den russiske invasion.

- Åh, vi håbede sådan på Surovikin. Han er så hårdhændet og brutal. Hvorfor kan han ingenting, skrev Igor Girkin og tilføjede, at generalen snart "kommer i Helvede", fordi alle officerer med højere rang end oberstløjtnant i den russiske hær er "tåber".

- Det er umuligt at beskrive den militære inkompetence. Dette er et enormt massivt forræderi, og der kommer en fuldstændig helvedes massakre næste gang, ukrainerne går i offensiven. Den russiske hær og dens overkommando har ingen chancer for succes, lød det fra Igor Girkin mandag.

I sidste uge gik han så langt som til at kalde konflikten for "den russisk-ukrainske krig" og erklære, at Rusland har tabt den.

- Krigen har snart varet i ti måneder. De største nederlag har været strategiske, og grundet det faktum, at Ukraine ikke er blevet slået, samt at vi ikke kan se enden på krigen endnu, er det et strategisk nederlag, sagde han i et videoindlæg på sin Telegram-kanal lørdag.

Her forudså han også et snarligt ukrainsk angreb mod Moskva.

- Jeg vil ikke udelukke et angreb på Moskva eller et andet sted, nytårsdag eller en af de andre dage, sagde han.

Putins ansvar

Dernæst langede han ud efter styret i Kreml, som han mener ikke tager ansvar for sin rolle i de russiske nederlag.

- Ingen var ansvarlige for det, slet ingen. Undtagen nogle lavtstående syndebukke som general Lapin, og de blev heller ikke stillet ordentligt til ansvar, sagde Igor Girkin.

Han kritiserede endda Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Vores præsident og potentielle øverstkommanderende distancerer sig fra krigen så meget, som han kan. Han prøver at tale så lidt om den som muligt eller slet ikke, sagde Igor Girkin.

Under et længere interview med rockmusikeren Andrej Kovalev, som blev offentliggjort lørdag, understregede han, at Ruslands nederlag efter hans mening er Vladimir Putins ansvar.

- Vores regering er afgjort ikke i stand til at håndtere denne krise, sagde Igor Girkin under interviewet, hvor han også luftede sin frygt for at blive hængt, hvis ukrainerne får fat på ham efter et russisk nederlag.

Ifølge Igor Girkin bør Vladimir Putin snart tage ansvaret for den katastrofale krig.

- Præsidenten har stadig ikke taget ansvar for, hvad der sker. At militæroperationen ledes af forsvarsministeriet er noget vrøvl. Krig er en forfølgelse af politiske mål med andre midler, sagde han.

"Demens og andre sygdomme"

Dernæst kom han med en stikpille til Vladimir Putin.

- Når præsidenten og myndighederne giver ansvaret for fjendtlighederne til forsvarsministeriet, siger det enten noget om, at en demenssygdom har nået højeste sted, eller at den totale mangel på realitetssans ikke er fysisk, men hænger sammen med andre sygdomme, sagde Igor Girkin.

Han tilføjede, at eventuel brug af russiske atomvåben næppe vil ændre krigens udfald.

- Hvis vi bruger taktiske atomvåben, har Ukraine dem formentlig en måned senere og bruger dem på samme måde. Alle i Vesten vil bifalde det. En sejr over Ukraine og et endeligt nederlag til Ukraines hær er en umulighed, sagde han til Andrej Kovalev.

Om Igor Girkin får ret, har vi endnu til gode at se. Han føler sig tilsyneladende stadig så sikker i Rusland, at han har valgt at blive der, selvom antallet af venner i Kreml næppe er vokset efter hans seneste udfald mod Vladimir Putin.

I en tidligere version af denne artikel fremgik det at Igor Girkin havde skrevet et længere indlæg på Telegram 19. december, hvor han kritiserede krigsindsatsen. Indlægget var ikke skrevet af Igor Girkin selv, men blot videresendt af ham.