Udland

Elon Musk taber egen afstemning: Lover at trække sig som direktør for Twitter

Professor tror, at milliardæren har taget en kalkuleret risiko – og fik det præcis, som han ville.

Den kontroversielle Tesla-milliardær og Twitter-ejer, Elon Musk, har tabt en afstemning om, hvorvidt han skulle træde tilbage som direktør for Twitter.

Afstemningen lagde han selv op på sin Twitter-profil omkring midnat dansk tid. Og da slutfløjtet lød klokken 12.20, havde knap 58 procent af de 17,5 millioner respondenter svaret ja til, at milliardæren skal trække sig.

I opslaget lover Elon Musk at rette sig efter resultatet. Dermed har vi i hvert fald Twitter-ejerens ord for, at han vil træde tilbage.

Og spørger man Flemming Poulfelt, der er professor emeritus inden for ledelse og strategi på CBS, er det måske præcis, hvad milliardæren ønsker sig.

- Det er jo ikke normalt, at man lægger spørgsmål om at være direktør ud til demokratisk afstemning. Men når man kigger lidt på det, er det måske en meget fornuftig måde at gøre det på, siger han til TV 2.

En kalkuleret risiko

Flemming Poulfelt tror, at Elon Musk har taget en kalkuleret risiko.

- Uanset om det var blevet et ja eller et nej, ser jeg muligheder for at drive Twitter videre på et bedre grundlag, forklarer han.

Musk købte nemlig Twitter i en mildest talt tumultarisk overtagelse med både massefyringer og sagsanlæg i kølvandet.

Det har ifølge professoren skabt ”støj”, der ikke er godt for noget selskab.

Endte afstemningen med et nej til, at Elon Musk skulle træde tilbage som direktør, ville han have fået bekræftet sin tvivlsomme opbakning.

Flemming Poulfelt tror dog, at han havde forventet et ja. Og det giver ham en anledning til at indsætte en ny chef for det sociale medie.

- Nu får han en tommelfinger nedad. Men så kan han indsætte en administrerende direktør med et mandat til at sikre stabilitet i Twitter, siger Flemming Poulfelt.

Beholder magten, men træder i kulissen

Det er vigtigt at huske, at Elon Musk med en afsked som direktør ikke automatisk afgiver sit ejerskab af Twitter.

Han tager i stedet bare et skridt ind i kulissen og dermed også ud af skudlinjen.

- Han kan jo ikke gå ind og blande sig i driften på samme måde. Det bliver den siddende ledelse, der ligesom markerer sig udadtil. Og det er måske også meget godt, at han ikke længere skal stå i front, siger Flemming Poulfelt.

Musk vil dog stadig beholde magten til at ansætte og fyre bestyrelsen.

Det kan man kun tillade sig, når man hedder Elon Musk

Flemming Poulfelt

Derfor er det også ham, der sidder med den ”rå magt” og det sidste ord, når Twitters kurs skal udstikkes.

- Han beholder magten, men han er ikke interesseret i at demonstrere brugen af den magt. Hvis det først rygtes, at bestyrelsen og direktøren er marionetdukker, tror jeg, at Twitter har en ringe fremtid, siger professoren.

Intet er endnu bekræftet

I skrivende stund har Elon Musk endnu ikke bekræftet, at han vil træde tilbage.

Men når han tidligere har afholdt afstemninger på det sociale medie, har milliardæren ladet flertallet bestemme.

Det gjaldt blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt den tidligere amerikanske præsident Donald Trump skulle have lov til at komme tilbage på platformen, eller om suspenderede journalisters konti skulle genåbnes.

Det er dog svært at sammenligne de tidligere afstemninger med spørgsmålet om selve ledelsen af Twitter.

- Det er jo vildt. Men det kan man også kun tillade sig, når man hedder Elon Musk og har så mange penge, som han har, siger Flemming Poulfelt.

Artiklen opdateres....