Udland

Dansker strandet på hotelværelse i Peru, der er i undtagelsestilstand: - Jeg begynder at miste modet

Onsdag blev der erklæret undtagelsestilstand i hele Peru, og den nye regering har annonceret et udgangsforbud i 15 provinser.

Danske Anne Kamstrup er i øjeblikket strandet alene på et hotelværelse i byen Arequipa i Peru.

Landet er i øjeblikket ramt af massive uroligheder, efter at landets nu tidligere præsident Pedro Castillo blev væltet og anholdt i sidste uge.

Jeg prøver at bevare roen. Men hver eneste dag, der går, begynder jeg at miste modet mere og mere.

Anne Kamstrup

Onsdag blev der erklæret undtagelsestilstand i hele landet, og den nye regering har annonceret et udgangsforbud i 15 provinser. Det går blandt andet ud over indbyggerne i Arequipa.

Dermed må Anne Kamstrup, som i første omgang talte med DR, blive på hotelværelset mellem klokken 20 og 04 om morgenen i foreløbigt fem dage.

- Det er helt surrealistisk lige nu. Jeg føler, at jeg er i en form for trance med alt, hvad der sker. Intet rykker sig, lyder det fra Anne Kamstrup, da TV 2 fanger hende på en skrattet forbindelse fra hotelværelset.

Her har hun befundet sig stort set hele tiden, siden urolighederne brød ud i sidste uge. Hun har de sidste ni måneder befundet sig i udlandet, hvor hun har arbejdet som digital nomade.

Den nu tidligere præsident Pedro Castillo er blevet anklaget for højforræderi, efter at han i sidste uge forsøgte at opløse Kongressen og styre landet ved dekret. Perus højesteret har torsdag afgjort, at han skal sidde varetægtsfængslet de næste 18 måneder.

Bidt af hund

Dagen før de voldsomme demonstrationer, der foreløbig har ifølge The New York Times og BBC kostet mindst 20 personer livet, brød ud, blev Anne Kamstrups hollandske kæreste bidt i armen af en hund.

Efter at have konsulteret sit forsikringsselskab tog han på hospitalet for at blive vaccineret mod rabies. Forsikringsselskabet ville dog ikke godkende den vaccine, som kunne skaffes i Peru – og derfor blev Anne Kamstrups kæreste hastet på et fly hjem til Holland, hvor han kunne få den korrekte behandling.

- Jeg nåede nærmest ikke at sige farvel til ham, og halvdelen af hans ting er stadig her hos mig, fortæller hun.

Da hun ikke selv var kommet til skade, kunne hun ikke få dækning fra sit eget forsikringsselskab til at komme med på flyet, og hun blev derfor, hvad der i første omgang skulle have været en ekstra nat på hotelværelset.

Næste dag begyndte urolighederne.

- Det er en freak accident. Hvad er oddsene for, at vi bliver angrebet af hunde dagen inden, at der kommer uroligheder i hele landet, spørger Anne Kamstrup med en opgivende mine.

- Situationen er vanvittig

Selvom hun ikke føler sig direkte utryg i sin nuværende situation, er hun træt af ikke at vide, hvornår hun kan komme ud af landet.

- Jeg er i sikkerhed. Jeg har mit hotelværelse, som jeg har forlænget. Men situationen her er rimelig vanvittig. Det meste af vejnettet er blokeret. Der er politi på alle gader.

Da hun fredag vovede sig ud på en kort gåtur for at få noget vand, nåede hun ikke at gå mere end 20 meter, før hun blev mødt af betjente.

- Uden for centrum er der ild i gaderne. Der er lavet blokader på gaderne af de lokale. De bruger dæk og jord, og hvad de ellers kan få fat på.

- De nationale lufthavne har været overtaget af demonstranter. Her i Ariquiba har der været brand på landingsbanen, fortæller hun.

Få dage før urolighederne brød ud, havde hun sammen med kæresten været på en tur med en guide, hvor de så byens seværdigheder. Her passerede de en mindre demonstration, og guiden fortalte om baggrunden for demonstrationen.

- Det var super fredeligt. Det lignende noget, der kunne være sket i Danmark, siger Anne Kamstrup.

Hun fortæller, at en del af hende tænkte over, at det måske kunne udvikle sig til mere.

- Men jeg havde bestemt ikke regnet med, at landet ville lukke helt ned i undtagelsestilstand få dage efter. Jeg havde aldrig forestillet mig, jeg skulle sidde lukket inde på mit hotelværelse, mens byen brænder, siger hun.

Udenrigsministeriet: Ikke så bekymrede

Ifølge Steen Hommel, der er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, er der ikke umiddelbart noget at frygte for danskerne i Peru.

- Vi er ikke så bekymrede i og med, at det ikke er noget, der målretter sig mod turister eller danskere. Men det er klart, at i et land med stor uro, der skal man være på vagt.

Han fortæller, at Udenrigsministeriets borgerservice følger udviklingen, så man kan informere om situationen.

Mærkelig stemning

Anne Kamstrup oplever, at der er en mærkelig stemning i byen. Fra sit hotelværelse er der perioder i løbet af dagen, hvor hun kan høre massive demonstrationer hvert tiende minut. Det er blandt andet høje lyde i form af trommer, råb og megafoner.

- Der er en mærkelig stemning af frygt. Vi ved ikke, hvordan det udvikler sig. Eskalerer det eller ej? Det er svært at bevare overblikket.

Hun har efter inspiration fra flere hollandske WhatsApp-grupper med hollændere, der er strandet i hele Peru, lavet sin egen gruppe for skandinaver.

Her har hun blandt andet fået kontakt med et dansk par i samme by samt nogle svenskere.

- Vi prøver alle sammen at holde modet oppe. Det er lidt en overlevelsestilstand. Jeg prøver at bevare roen. Men hver eneste dag, der går, begynder jeg at miste modet mere og mere.

Hun er både i kontakt med det danske Udenrigsministerium og den danske ambassade i Peru, der ligger i Chile. Og så har hun sørget for at have et lille forråd af kiks og vand og andre fornødenheder, hvis der skulle blive lukket helt ned på et tidspunkt.

Hendes kæreste har startet en indsamling på gofundme, som skal hjælpe med at få hende hjem til Danmark inden jul.