Krigen i Ukraine

Militæranalytiker: Krig i Ukraine kan eskalere snart

Ukraine frygter stor russisk offensiv og et muligt forsøg på at genindtage Kyiv allerede i januar næste år.

Efter en stilstand i krigen mellem Rusland og Ukraine i de seneste måneder, går vi i de kommende måneder en tid i møde, hvor krigen kan eskalere.

Det vurderer militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet på baggrund af den seneste udvikling i krigen, der begyndte 24. februar i år, da Rusland invaderede Ukraine.

I et interview med magasinet The Economist onsdag sagde Valerij Zaluzjnyj, chef for de væbnede styrker i Ukraine, at russerne forberedte en ny offensiv - måske allerede i januar 2023.

- Russerne gør omkring 200.000 friske soldater klar. Jeg er ikke i tvivl om, at de vil forsøge at indtage Kyiv igen, sagde Zaluzjnyj blandt andet ifølge Berlingske Tidende.

Flere angreb

I de seneste dage har voldsomme russiske missilangreb i Kryvi Rih - og i Kyiv - kostet flere mennesker livet.

Fredag siger Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Rusland stadig har missiler til lignende massive angreb, men han siger også at angreb som dem "ikke vil ændre magtbalancen i krigen".

Samtidig har USA lovet Ukraine nye forsyninger af Patriot-missiler til at svare igen - et løfte, der ifølge CNN har fået den russiske ambassade i Washington til at advare om "frygtelige konsekvenser" hvis USA opfylder det.

Desuden har USA givet tilsagn om at træne 500 ukrainske soldater om ugen.

- Ukrainerne siger selv, de kommer med en offensiv, når frosten kommer, siger Anders Puck Nielsen.

Lagt i gryden

Med alle de ingredienser er der lagt i gryden til en eskalering af krigen.

- Det, vi ser i øjeblikket, er en stilstand i konflikten på grund af vejrforholdene. Derfor tror jeg, vi skal forvente en mere intens periode i de kommende måneder, siger Anders Puck Nielsen.

Han peger på, at den ukrainske ledelse med meldingerne om en kommende russisk offensiv, også forsøger at alarmere lederne i vesten.

- Man skal forstå, at det også er et ukrainsk svar på, at man i Ukraine oplever, at mange vestlige ledere har sagt vi går en rolig periode i konflikten i møde, siger Anders Puck Nielsen.

Ligesom den ukrainske hærledelse tror han, Rusland i de kommende måneder vil intensivere angreb i det sydlige og østlige Ukraine - men ikke at russerne også vil forsøge at generobre Kyiv.

- Jeg tror, det er mindre sandsynligt det vil ske. Jeg tror primært angrebene vil blive i det sydlige og i det østlige Ukraine, siger Anders Puck Nielsen.

Har nok at gøre med Ukraine

Selv om russerne advarer om "uoverskuelige konsekvenser", hvis USA leverer flere Patriot-missiler til Ukraine, vil russerne også blive nødt til at acceptere, at de vestlige lande uden at deltage aktivt i krigen, fortsat støtter den ukrainske krigsindsats massivt.

- De har ikke noget valg. De kan ikke angribe de vestlige lande, for de har i forvejen nok at gøre med Ukraine, siger Anders Puck Nielsen.

Han siger, at russerne har undervurderet Ukraine, og at man i Kreml havde regnet med krigen ville være overstået hurtigt.

- Hvis man havde vidst, hvor lang tid, det ville tage, var man ikke gået ind i Ukraine, siger militæranalytikeren.